BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, hükümetin Roboski Katliamı'nın sorumluluğundan kaçamayacağını belirterek,” Ya Roboski’yle ilgili hukuki süreçleri devam ettirecek, sonucu araştıracak, katilleri bulacak ya da AKP gelecekte uluslararası ceza mahkemelerinde yargılanmaktan kaçınamayacaktır” dedi.

BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, dün gece TBMM Genel Kurulu’nda 2013 yılı Bütçe Kanunu Tasarısı üzerinde, Avrupa Birliği Bakanlığının bütçesi üzerinde konuşmak üzere söz aldı. Konuşmasının girişinde hükümetin Avrupa Birliği politikasını eleştiren Gür, Kürt sorununun demokratik siyasal çözümü konusunda da hükümetin, Avrupa Birliğinin bütün önerilerine ve yaklaşımlarına gözünü kapattığını ifade ederek, “Kulağını kapatan AKP, bu konuda da sınıfta kaldığını en azından Roboski katliamıyla ortaya koydu” dedi. “AKP hükümeti Roboski’nin hesabını verecek” diyen Gür, konuşmasına şöyle devam etti: “ Avrupa Birliği’nden Sorumlu Devlet Bakanı Egemen Bağış’ın da bulunduğu hükümet Roboski’nin sorumluluğundan kaçamayacak. Ya hükümet Roboski’yle ilgili hukuki süreçleri devam ettirecek, sonucu araştıracak, katilleri bulacak ya da AKP gelecekte uluslar arası ceza mahkemelerinde yargılanmaktan kaçınamayacaktır.” 

‘AKP aldatıyor’

AB İlerleme Raporu’nda Türkiye’ye yönelik temel haklar ve özgürlükler, düşünce özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşleri konusunda ciddi eleştirilerin olduğunu hatırlatan Gür,” Peki, AKP ne yapıyor? AKP sanki, bunların bütünü varmış gibi, sanki Türkiye güllük gülistanlıkmış gibi göstererek bir aldatmaca, bir illüzyon yapıyor. Yaptığı bütün hukuki değişiklikler, reform adı altında yaptığı bütün değişiklikler AKP’nin adeta Avrupalıların 'window dressing' dedikleri yani bir tür vitrin düzenleme işinden başka, vitrin düzenleme işinden öte değildir” diye belirtti. 

‘10 bin kişi içerdeyken özgürlüklerden söz edilemez’

'KCK' adı altına yapılan tutuklamalara dikkat çeken Gür, ”10 bin kişi içerideyken, milletvekilleri içerideyken, gazeteciler içerideyken, insan hakları ihlalleri söz konusuyken, Türkiye adeta bir gösteri ve toplantı yürüyüşleri cehennemine dönerken, fikrini her söyleyen kişinin yargıyla karşı karşıya kaldığı bir ülkede demokrasiden, özgürlüklerden, ilerlemeden söz edilemez. Sayın Bakan şunu iyi bilsin ki bu karne onun karnesidir ve bu karnede Sayın Bakan sınıfta kalmıştır. BDP’ye çatarak, BDP’ye hava atarak, dil uzatarak Sayın Bakan, bu notun kırıklığını, bu karnesinin kırıklığını kapatamaz” dedi.

Gür, konuşmasını bitirdiği sırada AKP sıralarından Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın’ın, “Karneyi millet veriyor ya!” demesi üzerine BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan da, “Siz bu seçimlerde göreceksiniz, böyle küt diye düşeceksiniz bölgede, karnenizi alacaksınız” diyerek karşılık verdi.DİHA

Editör: Wan Haber