Sincan Belediyesi, 6-12 Ocak Veremle Savaş Haftası sebebiyle Güngörmüşler Konağı'nda seminer düzenlendi. Dünya'da her yıl 9 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığını söyleyen Sincan Toplum Sağlığı Merkezi Doktoru Hicran Şahiner Barutçu ve Ebe Gülten Yıldırım, güngörmüşlere önemli uyarılarda bulundu.
6-12 Ocak Veremle Savaş Haftası sebebiyle Güngörmüşler Konağı'nda sağlık toplantısı düzenlendi. Dünya'da ve Türkiye'de yapılan araştırmaların sonucunda erişkinlerde bulaşıcı hastalıklardan ölümün ikinci nedeni olarak gösterilen verem hastalığı, bir tehdit olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yüzyılda ölümlerin en önemli nedeni olarak gösterilen verem, yoğun veremle mücadele yöntemleri sonucunda önemli bir ölüm nedeni olmaktan çıkmıştır. Fakat Türkiye'de 10 ile 20 milyon arası bir nüfusun verem mikrobunu taşıdığı hesaplanmaktadır. Bu insanların % 5-10'nu yaşamlarının bir döneminde verem hastası olacakları varsayılmaktadır. Bu nedenle insanların verem hakkında bilinçlenmesi ve önlem alması çok önemlidir. Bunun bilincinde olan Sincan Belediyesi, Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içinde vatandaşı bilinçlendirmeye çalışıyor. 66. "Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası" nedeniyle Sağlık Bakanlığı'na bağlı Sincan Toplum Sağlığı Merkezi Doktoru Hicran Şahiner Barutçu ve Ebe Gülten Yıldırım, güngörmüşlere önemli uyarılarda bulundu.
Verem hastalığının tüberküloz adı verilen bir mikrobun bulaşması sonucu oluşan bir hastalık olduğunu söyleyen Doktor Hicran Şahiner Barutçu; " Verem hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. O nedenle herkesin verem hakkında bilgisi olması gerekir. Verem mikrobu güneş görmeyen havalarda uzun süre canlı kalabilir. O yüzden hastanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Verem hastalığı kalıtsal bir hastalık değildir. 2-3 haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, kan tükürme, ateş, iştahsızlık, kilo kaybı, göğüs ve sırt ağrısı veremin belirtileri arasındadır. En önemli neden öksürüktür. 2-3 haftadan fazla devam eden öksürüklerde mutlaka bir sağlık polikliniğine ya da verem savaş dispanserine başvurmalıdır."
Veremin pek çok bulaşma yolu olduğunu belirten Doktor Hicran Şahiner Barutçu; " Veremin buluşma yollarını şöyle sıralayabiliriz: Tedavi görmeyen verem hastası ile birlikte aynı evde yaşamak, kalabalık, havalanması iyi olmayan ev koşulları, yoksulluk, kötü beslenme, HIV/AIDS hastalığı, şeker hastalığı ve sigara, ilaç ve alkol bağımlılığı... Hastanın yakınları, özellikle de aynı evde birlikte yaşayanlar verem savaşı dispanserlerine başvurmalıdır. Hasta yakınlarının taramaları dispanserlerde ücretsiz olarak yapılmaktadır." dedi.
Sincan Toplum Sağlığı Merkezi Doktoru Hicran Şahiner Barutçu, Güngörmüşler Konağı'nda verdiği seminerde aşırı stres ve yorgunluğun veremi tetiklediğini belirtti. Şahiner; " Aşırı stres altında ve yoğun çalışan kişiler verem hastalığına daha kolay yakalanıyor. Stressiz bir yaşantı sadece veremi değil diğer tüm hastalıklar sizden uzak tutar. Yaşantınızda sizleri zorlayacak ve sağlığınızı tehdit eden unsurları uzaklaştırın. Kendinize rahat ve huzurlu bir yaşam şekli belirlemeye çalışın" dedi.
Herkesin veremden korunmak için BCG aşısı olması gerektiğini söyleyen Sincan Toplum Sağlığı Merkezi Doktoru Hicran Şahiner Barutçu; "Bir toplumun veremden korunmasının en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir. BCG (verem) aşısı özellikle çocukları verem hastalığından korur. Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmalı ve yanınızda sigara içenleri uyarmalısınız" dedi.
(BK-ÖK-Y)

14.01.2013 12:21:08 TSI

Editör: Wan Haber