Sincan'ın simgelerinden Güngörmüşler Konağı'nda sağlık toplantıları düzenlenmeye devam ediyor. Sağlık toplantısının bu sefer ki konusu çağın hastalıkların biri olan bel fıtığıydı. Lokman Hekim Hastanesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serkan Şimşek, bel fıtığı ile ilgili merak edilenleri cevapladı.
Sincan Belediyesi'nin büyükler için hizmete sunduğu Güngörmüşler Konağı'nda bel fıtığı hastalığı anlatıldı. Sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyen bel fıtığı hakkında merak edilenler Lokman Hekim Hastanesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serkan Şimşek tarafından aydınlatıldı.
Tarihin eski hastalıklarından biri olan bel fıtığı hakkında bilgilendirme yapan Lokman Hekim Hastanesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serkan Şimşek, yapılan araştırmaların çoğunun insanların yüzde 80-85'inin hayatlarının bir döneminde bel ağrısı şikayeti ile karşılaştıklarını ve en çok 30 40 yaşlarında olan bireylerin bu rahatsızlığı çektiklerini gösterdiğini söyledi. Şimşek, "Bel fıtığını, bel omurları arasındaki süspansiyon görevini yapan kıkırdak dokunun çeşitli sebeplerle yırtılarak omurilikten çıkan ve kalçaya, bacağa dağılan sinire baskı yapması olarak tarif edebiliriz" dedi.
Bel fıtığının pek çok belirtisi olduğunu belirten Şimşek, "Bel fıtığı olan hastalarımızda en çok rastladığımız belirtileri, bel ağrısı, kalçaya, tek veya iki bacağa yayılan ağrı, yürüme güçlüğü, bacakta uyuşma ve güçsüzlük, nadir olarak idrar kaçırması olarak sıralayabiliriz" dedi.
Bel fıtığına pek çok unsurun neden olabileceğini belirten Lokman Hekim Hastanesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serkan Şimşek, ağır kaldırma, uzun süre aynı pozisyonda çalışma, yüksekten düşme, fazla kilo, çok doğum ve düzenli spor yapmamanın nedenler arasında olduğunu söyledi.
Bel fıtığına yakalanamamak için sırt kaslarını güçlendirici egzersizlerin yapılması gerektiğinin altını çizen Şimşek, "Bel fıtığı olmamak için spor yapmak, bir şey kaldırırken ya da alırken doğru şekilde eğilip kalkmak ve omurgaya fazla yük binmemesi için ideal kilomuzu korumak gerekiyor. Doğru eğilme şekli ise sırttın düz olarak kalması ve dizlerin kırılarak yerdeki nesnenin kaldırılmasıdır" dedi.
Bel fıtığı belirtileri taşıyanların bir beyin cerrahi uzmanı tarafından nörolojik muayene yapılması gerektiğini vurgulayan Şimşek, kesin tanının bel MR tetkiki ile konulduğunu belirtti. Ameliyatında en son çare olduğunu belirten Şimşek, kişinin dinlenme ve doğru hareketlerle ağrılardan kurtulabileceğini söyledi.
(BK-ÖZ-Y)

31.12.2012 14:21:14 TSI

Editör: Wan Haber