Güney Sudan'ın Jonglei eyaletinde, ağır silahların kullanıldığı kabile çatışmasında aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu en az 100 kişi hayatını kaybetti.
Jonglei Valisi Kuol Manyang Juuk yaptığı açıklamada bölgedeki halkın büyükbaş hayvanları güderken uğradığı silahlı saldırıda en az 100 kişinin hayatını kaybettiğini söylerken ölenlerden 17'sinin saldırgan olduğunu ve 14'ünün de büyükbaş hayvanları güden yerlilere eşlik eden 14 Güney Sudan askeri olduğunu açıkladı. Vali Juuk, dün yaptığı açıklamada Akobo kentinde çıkan çatışmada 103 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Saldırı sonrası hayatta kalanlar ise isyancıların mızrak, ve silahlı roketatarlar kullanarak ordu güçlerine saldırdığını açıkladı. Akobo kenti polis şefi Goi Joyul, saldırganların isyancı lider David Yau Yau tarafından desteklenen grubun üyesi olduklarına inandıklarını söyledi. Güney Sudan'da 2010 yılında yapılan seçimlerde başarısız olduktan sonra ülkede isyan başlatan Yau Yau, Mürle etnik grubuna bağlı eski bir Güney Sudan ordusu mensubuydu. Güney Sudan, Jonglei'de Yau Yau'nun Sudan hükümeti tarafından desteklendiğini ve silah yardımı aldığını söylüyor. Sudan hükümeti ise bu iddiaları reddediyor.
Jonglei'nin kuzeydoğusunda ordu yıllardır aşiretler tarafından saldırıya uğruyor. Birleşmiş Milletler, Jonglei'de 2011 yılının başından 2012 yılının Eylül ayına kadar geçen sürede 2 bin 600'den fazla kişinin şiddet olayları sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.
(ES-ÖK-D)

11.02.2013 12:20:13 TSI

Editör: Wan Haber