Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde yarın yapılacak seçimde meclisteki 56 sandalye için 494 aday yarışacak. Sabahın erken saatlerinde başlayacak oy verme işlemi kapsamında bin 50 merkezde toplam 542 bin 915 kayıtlı seçmenin oy kullanması bekleniyor. Seçimde, aralarında Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ), Demokratik Parti (DİKO), Birleşik Demokratlar Hareketi (EDEK), Emakçi Halkın Yükselen Partisi (AKEL), Vatandaşlar İttifakı, Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği, EVROKO-Dayanışma Hareketi ve ELAM’ın bulunduğu toplam 12 parti ya da ittifak yer alıyor. Bir siyasi partinin meclise girebilmesi için, 5 yılda bir yapılan seçimlerde en az yüzde 3.6 oy alması gerekiyor.

Rum Yüksek Seçim Kurulu, tüm hazırlıkların tamamlandığını ve seçim sonuçlarının saat 23.00 sularında belli olacağını açıkladı. Açıklamada, seçmenlerin seçmen kartlarıyla veya tarihi bitmiş olsa dahi kimlik kartlarıyla oy kullanabilecekleri belirtildi. KKTC’de yaşayan Rumlar ve Maronitler ise, üzerinde fotoğraf ve kimlik bilgilerinin bulunduğu herhangi bir belgeyi ibraz ederek oy kullanabilecek. Rum YSK’nın, tüm seçmenlere sandıklara gelip oy kullanma çağrısı yaptı.

620 KIBRISLI TÜRK SEÇMEN
Güney Kıbrıs’taki kayıtlı 542 bin 915 seçmenin 620’si ise Kıbrıslı Türk. Seçimlerde Girne ve Karpaz’da yaşayan 271 seçmen de oy kullanacak. Lefkoşa’da 193 bin 192, Limasol’da 111 bin 810, Mağusa için 110 bin 879, Larnaka’da 56 bin 27, Baf’ta 42 bin 428 ve Girne için 28 bin 579 kayıtlı seçmen bulunuyor. Seçim sandıklarının 429’u Lefkoşa’da, 331’i Limasol’da, 51’i Mağusa’da, 186’sı Larnaka’da, 129’u Baf’ta ve 10 tanesi de yurt dışında kurulacak. Maronit ve Latin temsilcilerin seçimi için ise 13 ayrı seçim sandığı oluşturulacak.

Seçmenler arasında çok sayıda Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) askeri bulunuyor. Bu kişilere, Rum Savunma Bakanlığı ile RMMO Genelkurmaylığı’nın talimatları doğrultusunda oy kullanmaları için kolaylık sağlanacak. Cumartesi izninde olan ve Pazar sabahı birliğine dönecek olan askerlere, sabah oy kullanabilmeleri için 2 saat izin uzatma, Pazar günü nöbetçi olan askerlere de nöbetlerinde iki saat kısaltma hakkı tanınacak. Seçimde bin 500 polisin görev yaparken Rum Polisi Çevik Kuvvet Birimi (MMAD) Kriz Masası’nın da, olası bir problemle mücadele için çalışacak. Rum Merkezi Cezaevi’ndeki mahkumların oy kullanabilmesi için cezaevine 7 sandık kurulacak.

DİSİ ANKETLERDE İLK SIRADA
Güney Kıbrıs’ta yapılan kamuoyu yoklamalarında seçimin galibi Averof Neofitu’nun başkanı olduğu DİSİ çıkıyor. DİSİ, ilk anketlerde yüzde 20 olan oy oranını mayıs ayında yüzde 24’e yükseltti. DİSİ’yi takip eden AKEL ise ilk ankette yüzde 15 olan oyunu yüzde 20’ye çıkardı. Güney Kıbrıs Rum Kesimi yönetimi Nikos Anastasiadis, DİSİ’nin dün akşam Lefkoşa Rum Kesimi’nde düzenlenen mitingine katıldı. DİSİ’nin eski Başkanı olan Anastasiadis, DİSİ’nin şu anki Başkanı Averof Neofitu ile birlik ve dayanışma mesajı verdi.

Seçim sürecinde yapılan anketlere göre, yarışacak 12 parti ve ittifaktan 7 tanesi meclise girmeyi başaracak. Seçim barajını, DİSİ ve AKEL’in yanı sıra, DİKO, Vatandaşlar İttifakı, EDEK, Ekologlar ve EVRO.KO-Dayanışma Hareketi’nin aşması bekleniyor. Anketlere göre, 2008’de faaliyet göstermeye başlayan ve ilk kez 2011’de seçime giren aşırı sağ eğilimli ve ırkçı ELAM, oyunu artıracak ancak meclise giremeyecek. 2011’deki seçimlerde 4 bin 359 oyla yüzde 1.08 oranında oy alan ELAM, anketlere göre bu seçimlerde yüzde 2.6 oranında oy alacak ancak meclise girmeyi başaramayacak.

Güney Kıbrıs’ta meclis için en son Mayıs 2011’de seçim yapılmıştı. Seçimden yüzde 34,27 oy oranıyla birinci çıkan DİSİ 56 sandalyenin 20'sini kazanırken, yüzde 32.67 oy alan AKEL 19, DİKO 9, EDEK 5, EURO.KO 2, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi de 1 sandalye kazanmıştı. Başkanlık için ise en son Şubat 2013’te seçim yapılmış ve başkanlığa DİSİ’nin adayı Nikos Anastasiadis seçilmişti. 

Editör: Wan Haber