Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) öncülüğünde başlatılan 'Ekmek İsrafını Önleme' kampanyası kapsamında ziyaretlerini sürdüren TMO Edirne Şube Müdürü İbrahim Duman, Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yardımcı'yı makamında ziyaret ederek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Duman, günde 6 milyon, yılda ise 2 milyar adet ekmek çöpe gittiğini belirtti.
Ziyarette konuşan TMO Şube Müdürü İbrahim Duman, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının kampanyaya destek verdiğini belirterek birtakım çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti. Bu kapsamda bakanlık tarafından hazırlanan kamu spotunun Edirne genelindeki tüm okullarda yarıyıl tatili dönüşü gösterileceğini ifade eden Duman, "Halkımızın bir nebze dikkatini çekmesini sağlarsak kampanyamızın amacına ulaşacağına inanıyoruz" dedi.
BİR YILDA ÜRETİLEN EKMEĞİN PARASAL KARŞILIĞI 26 MİLYAR TL
Yapılan araştırmalar sonucu en fazla israfın kurum ve kuruluşlar ile öğrenci yurtları yemekhanelerinde olduğunu ifade eden Duman, " TMO'nun israf konusunda yaptırdığı araştırmaya göre, Türkiye'de günde 25 bin 300 ton ekmek üretiliyor. Yıllık ekmek üretimi ise 9,2 milyon ton. 250 gramlık standart ekmek büyüklüğü dikkate alındığında günde 101 milyon, yılda ise 37 milyar adet ekmek üretimi gerçekleşiyor. Bir yılda üretilen ekmeğin parasal karşılığı 26 milyar lira. Türkiye'de günde 24 bin, yılda 8,7 milyon ton, yani günde 95 milyon, yılda ise 35 milyar adet ekmek tüketiliyor. Bunun da parasal karşılığı 24,3 milyar lira.
GÜNDE 6 MİLYON, YILDA 2 MİLYAR EKMEK ÇÖPE GİDİYOR
Ülkemizde günde bin 500 ton, yılda 550 bin ton ekmek israf ediliyor, çöpe atılıyor. Adet olarak günde 6 milyon adet, yılda 2 milyar adet ekmek maalesef çöpe gidiyor. Bu israfın ekonomik büyüklüğü ise yıllık 1,5 milyar lira. Araştırmada ekmeğin nerelerde israf edildiği de ölçüldü. Evlerde alınan ekmeğin yüzde 2,9'u israf ediliyor, lokanta, otel ve benzeri yerlerde alınan ekmeğin yüzde 3'ü israf ediliyor, öğrenci yemekhanelerinde ise israf oranı yüzde 7'ye kadar yükseliyor. Türkiye'de ekmek israfının karşılığı olan 1,5 milyar lira ile 162 bin asgari ücretliye maaş ödenebileceği, 500 okul, 500 yurt ya da 500 kilometre bölünmüş yol yapılabileceği belirtilerek ekmek israfının yarattığı maddi kayba dikkat etmemiz gerekiyor" diye konuştu.
Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yardımcı da kampanya için ellerinden gelen her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti. Edirne'deki ekmek israfının küçümsenmeyecek derece çok olduğunu ifade eden Yardımcı, "Ankara'daki bir toplantıda görüşme imkanı bulduğum Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker'e de kampanyanın başarıyla sonuçlanabilmesi için elimizden geleni yapacağımızı söylemiştim" dedi.
(ORA)

06.02.2013 11:33:12 TSI

Editör: Wan Haber