Haber: İshak Kara


21 yıl önce Türkiye’den Avrupa’ya sürgün giden ünlü Kürt Gazeteci Günay Aslan, 21 yıl sonra memleketi Van’a döndü. Aslan’ı Van Ferit Melen Havaalından başta Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Çoban olmak üzere çok sayıda kişi karşıladı. Aslan, burada yaptığı açıklamada birçok değeri geride bırakarak Van’a gelmenin hüznünü yaşadığını belirterek Van’ın yetiştirdiği en önemli değer olan Remzi Kartal’ın da selamını getirdiğini ve kendisini de biran önce Van’da görmeyi arzuladıklarını söyledi.

21 yıllık sürgünün ardından memleketine dönmenin vermiş olduğu mutluluğu yüzünde taşıyan Aslan, kendisini karşılamaya gelenlerle hasret giderdi. Havaalanı çıkışında kendisini karşılamaya gelen Vanlı gazetecilere kısa bir açıklama yapan Aslan, “21 yıl sonra yeniden Van’da olmak çok güzel bir duygu. Bu anlamlı günde başta beni karşılamaya gelen Hatice Çoban yoldaşım olmak üzere bu anlamlı günde beni yalnız bırakmayan bütün dostlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
 
Son 30 yılda herkesin çok büyük acılar çektiğine dikkat çeken Aslan, Van’ın da bu kirli savaşta çok önemli bedeller ödediğini belirtti. Van’dan gittiğinde Van’ın çok farklı bir yapıda bulunduğuna vurgu yapan Aslan, “Ben buradan gittiğimde, Van’ın varoşlarında, Çatak, Yüksekova, Şemdinli’den kaçmış gelmiş evleri çadırları yakılmış insanlar vardı. Kar kış günü o insanlar canlarını kurtarma adına buralara gelmişlerdi” dedi.


Bundan sonra da halkım için çalışmaya devam edeceğim
Bundan sonraki yapacaklarını da anlatan Aslan, “Mücadele birikimimi, Bu halkın önderliği, Türkiye halklarıyla Türkiye’deki tüm ezilenlerle birlikte  kardeşçe özgür bir gelecek inşaa etme konusunda kullanacağım.  Bundan sonra da üzerimize düşen tarihi sorumluluğu yerine getirmeye çalışacağız” dedi.
Çoban: Memleketine hasret kalmış bir dostumu ağırlıyorum
Aslan’ı havaalanında karşılamaya gelen Eş Başkan Hatice Çoban ise “Memleketine hasret kalmış bir dostumu karşılıyorum” diyerek başladığı konuşmasında, “Umuyorum ayağını iyi sürtmüştür ve herkesi burada karşılama, topraklarında kavuşturma şansımız olur. Ülkemizin barışa ihtiyacı var. Özgürlük ve demokrasiye ihtiyaç duyuyoruz. Ama her şeyden önce de ülke hasretini gidermeye ihtiyaç duyuyoruz. Topraklarımıza bu kadar hasretiz” dedi.

Birçok değeri geride bırakmanın hüznünü yaşıyorum
Çoban’ın ardından bir kez daha duygularını saklayamayan Aslan, Serhat Gazetesi aracılığı ile tüm Vanlılar’a teşekkür ederek, “21 yıl sonra Van’da olmaktan çok mutluyum.  Ayrıca çokta hüzünlüyüm. o dönemlerde Van’da yaşayan bazı arkadaşlar Ailelerine geri dönemediler. Toprağın altında olanlar, sürgünde olanlar var. Van halkının yetiştirdiği en önemli değerlerden biri Saygı değer agabeyimiz Remzi Kartal Hala Sürgündedir. Remzi Kartal abinin özlemlerini sevgilerini beraberinde Van Halkına getirdim. Umuyor ve diliyorum. Dağdaki sürgündeki bütün herkes gibi vanın yetiştiği seçkin değerlerde bir gün geri dönecek, kendi ülkeleri ve halklarıyla buluşacak ve kucaklayacaklardır” dedi.

Çok bedeller ödedik artık yeter
Türkiye’nin çok zor bir dönemden geçtiğine vurgu yapan Aslan, “Kirli bir savaş yaşandı bu ülkede ağır bedeller ödendi. Ama diyorum ki artık yeter bir halk var bir halk gerçekliği var. Bu toprağın eski kadim uygarlıkları var. Kürtlerde bu kadim uygarlıkların bir parçasıdır. Kürtler bu coğrafyada yaşayan diğer halklarla birlikte kardeşçe özgürce yaşama iradesine sahiptir. Bu iradeyi güçlendirmek bu iradeye saygı uyandırmak istiyoruz. Diyoruz ki bu ülke hepimize yeter, bu ülkede hepimize insanca yaşamımıza yetecek kadar birikim var. Yeter ki insandan yana, yeter ki onun değerlerinden yana siyasal sistemimiz bir siyasal organizasyonumuz olsun. Umuyorum ve diliyorum ki herkes gibi Türkiye’yi yönetenler de bu savaştan gerekli dersleri çıkacaklardır. Hep birlikte el ele verecek, özgür bir geleceği birlikte inşa edeceğiz” dedi. vanekspres

galeri.PNG

 

Editör: Wan Haber