Kırıkkale Gün Işığı Yaşlı Hizmet Merkezi tarafından uygulanan projeler yaşlıların umudu oluyor. Türkiye genelinde 6 merkezi bulunan Gün Işığı Yaşlı Hizmet Merkezi, 240 üye ile birinci sırada yer alıyor.
Kırıkkaleli yaşlılar, Gün Işığı Yaşlı Hizmet Merkezi ile nefes almaya devam ediyor. 60 yaşın üzerindeki yaşlı vatandaşlar bu merkezde bir araya gelerek hoş sohbetler ediyor, birbirlerine hafızalarda kalan ve unutulmayan tatlı anılarını paylaşıyorlar. Kış soğuklarında sıcak bir ortamda bir arada olan yaşlılar, kendilerine bu imkanı sağlayan yetkililere de teşekkür etmeyi ihmal etmediler.
Yapılan hizmetler konusunda bilgiler veren Gün Işığı Yaşlı Hizmet Merkezi Müdürü Selami Kaynakhan, amaçlarının Ev ortamında yaşayan akıl ve ruh sağlığı yerinde olan yaşlıların boş limanlarını çeşitli sosyal etkinliklerle değerlendirmek, sosyal ilişkilerini ve aktivitelerini artırarak onların sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmelerine yardımcı olmak olduğunu söyledi.
Çeşitli sosyal aktiviteler ile yaşlıların kaynaşmalarını sağladıklarını kaydeden Kaynakhan, "Yaşamını evde ailesi, akrabalarıyla veya yalnız sürdüren demans, aizheimer gibi hastalığı olan yaşlıların yaşam ortamlarını iyileştirmek boş zamanlarını değerlendirmek, sosyal, psikolojik ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasında yardımcı olmak, rehberlik ve mesleki danışmanlık yapmak, kendi imkanlarıyla karşılamakta güçlük çektikleri konular ile günlük yaşam faaliyetlerinde destek hizmetleri vermek, ilgilerine göre faaliyet grupları kurarak sosyal faaliyetler düzenlemek suretiyle sosyal ilişkilerini zenginleştirmek, aktivitelerine artırmak ve gerekli olduğu zamanlarda aileleri ile dayanışma ile kaynaşma sağlanarak yaşlının yaşam kalitesini artırmak" dedi.
Evde bakım hizmeti hakkında bilgi veren Kaynakhan, "Akıl ve ruh sağlığı yerinde olan tıbbı bakıma ihtiyacı olmayan ve herhangi bir özrü bulunmayan yaşlının bakımı ile ilgili olarak hane halkının tek başına veya komşu akraba gibi diğer destek unsurlarına rağmen yetersiz kaldığı durumlarda yaşlılara evde yaşamlarını devam ettirebilmeleri için yaşam ortamlarının iyileştirilmesi, günlük yaşam faaliyetlerine yardımcı olunması amacıyla yaşlının evinde yaşlı hizmet merkezlerince sunulan soysa, psikolojik destek hizmetleridir" şeklinde konuştu.
Yaşlıları rahat bir ortam sunmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Kaynakhan, hiçbir üyeden bir kuruş dahi talep etmediklerini söyledi. Ayrıca üyelerine bir dizi geziler düzenleyeceklerini ifade eden Kaynakhan, yakın zamanda Konya Mevlana, Ankara Hacı Bayram Cami, Ürgüp Göreme, Çanakkale Şehitliği ve Çorum gibi tarihi mekanların gezileceğini sözlerine ekledi.
Türkiye'de en fazla üyenin Kırıkkale'de olduğunu dile getiren Kaynakhan, yaşlıların merkez ile beraber ikinci baharını yaşadığını vurguladı.
(VY-BÖ)

14.01.2013 17:47:23 TSI

Editör: Wan Haber