Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Aziz Ahmet Surel, kent merkezine yapılacak yeni hastanenin tamamen bitmesinin ve hasta kabulünün 2016 yılını bulabileceğini söyledi.
Beraberinde Gümüşhane Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr. Cemalettin Atalay, Genel Sekreterlik ve hastane yöneticileri ile gazetecilerle bir araya gelen Surel, Gümüşhane'deki hastanelerin genel durumu, Sağlık Bakanlığının Sağlıkta Dönüşüm Projesi ve hedefleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Gümüşhane'de Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı hastanelerin yatak kapasitesinin 312 olduğunu kaydeden Surel, bunda en büyük payın yüzde 65 ile Gümüşhane Devlet Hastanesinde (GDH) olduğunu söyledi. GDH'nın 202 yatak kapasitesi ile iş yoğunluğu ve çektiği yüke bakıldığında yüzde 65'lik oranın yüzde 80'e kadar çıktığını belirterek, "Fiziki şartlarımız iyi değil. Hastanemizin mevcut durumunu daha üst seviyelere çıkarmak için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Hastalarımızla da görüşmeler yaparak onlar talepleri doğrultusunda iyileştirmeler yapıyoruz. Önümüzdeki 3 yıl bu hastaneyi kullanmaya mecbur kalacağız. Çünkü yeni hastanemizin inşat süresi 700 gün civarında. Bu belki biraz daha uzayabilir. Bu nedenle yeni hastaneye taşınmamız 3 yıl alabilir. Hastane binasının dışını yapmak kolay ama iç biraz daha zaman alabiliyor. Hasta kabul edecek zamana gelmemiz 2016 yılını bulabilir. Bu nedenle şartları bizi ne kadar da sıkıntıya soksa da bu hastaneye ihtiyacımız var. Bu nedenle mümkün olan en iyi şartları düzenleyerek vatandaşımızın hizmetine sunmaya çalışacağız. Poliklinik şartlarımızı düzenlemeye çalışacağız. Bu alanda çok büyük bir yoğunluk oluyor. Aynı zamanda çocuk polikliniğimize de yeni bir düzenleme yapacağız. Hatta bir oyun parkı da kuracağız. Ne kadar düzenlesek de bu tek ya da iki yataklı, banyolu müstakil bir oda haline getiremiyoruz. Dolayısıyla vatandaşlara nitelikli bir hizmet sunabilmek için yeni hastane yapılacak." dedi.
Toplantıda gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Surel, yardımcı sağlık personelinin nöbet durumunda da düzenlemeye gittiklerini söyledi.
Surel, şöyle konuştu: "Gümüşhane Devlet Hastanesi'nde 126 hemşiremiz var. Yaptığımız araştırmada 68'inin hiç nöbet tutmadığını tespit ettik. Bu ciddi bir iş adaletsizliğidir. Servisteki 3 hemşirem eşini, 2 çocuğunu bir yana bırakıp 3 günde bir buraya gelip nöbet tutuyor. Ama diğer bir arkadaşımda sabah 8'de gelip akşam evine gidiyor. Yıllarca bu böyle devam etmiş. Bu bir adaletsizliktir. Personel arasında da farklı yorumlanabiliyor. Böyle bir sıkıntı vardı. Yaptığımız çalışmalar sonucu artık hastanede nöbet tutmayan hemşire kalmadı. Bütün sağlık birimlerindeki yardımcı sağlık personelimiz nöbet hizmetinin ucundan tutacak. Elbette ki bir tepki ile karşılaştık ama bu böyle olmak yapmak zorundayız. Bizim resmi olarak 39 hizmetlimiz var. Gece ortalama yoğun olduğumuz zamanlarda yaklaşık 180 hasta yatıyor. Gece 200 hastaya bir hizmetli düşüyor. Geri kalanların hepsi gündüz mesaisi yapıyor. Şuan bizim gündüz mesaisinde bir hastaya 3 personelimiz düşüyordu. Ama gece 200 yatağa bir hizmetli, 20 yatağa bir hemşire düşüyor. Bu kadar ciddi bir fark vardı. Gündüzdeki personeli yoğunluğunu gece ve hafta sonuna yaymak zorundayız. Personelimizi 24 saate yaymaya çalışıyoruz."
(RE-ÖS-Y)

11.01.2013 14:27:28 TSI

Editör: Wan Haber