Gümüşhaneli yufka üreticisi genç girişimci, Karadeniz zekasını kullanarak ürettiği ürünün ismindeki "s" harfini "z" harfine çevirerek işlerini yüzde 100 artırmayı başardı. Ali Doğan adlı girişimci, ürünün yeni adının marka tescilini de yaptırdı. İl merkezinde kurduğu aile şirketi ile 6 ay önce yufka üretimine başlayan 30 yaşındaki Ali Doğan, pratik zekası sayesinde çevre illerde satışlarını artırdı. Tamamen hijyenik ortamda 10 farklı yufka ve mamullerinin üretimini yapan Doğan, ilk olarak Bayburt'a siron satışına başladı.

GÜMÜŞHANE'DE 'SİRON' BAYBURT'TA 'ZİRON'
Hazırladığı özel paketlerle elde ettiği satış rakamlarından memnun olmayan Doğan, bölgede yaptığı araştırmada Bayburtlu vatandaşların siron olan ürününü 'ziron' diye adlandırdıklarını fark edince, ürünün adını "Ziron" olarak değiştirdi. İkinci aşamada Bayburt'un simgeleri olan saat kulesi, Bayburt kalesi, Dede Korkut fotoğraflarını kutulara yerleştiren Doğan, bu sayede satışlarını yüzde 100 artırdı.
Gümüşhane'de yufkaların katlanarak doğranması ve ardından kurutulması sonucu üretilen sironun başka birisi tarafından tescillendiğini kaydeden Doğan, Bayburt yöresinde "Ziron" olarak adlandırılan ürünün marka tescilini de Türkiye Patent Enstitüsü'nde yaptırdı. Babası, eşi ve kardeşi ile birlikte şimdi Erzurum, Erzincan, Trabzon ve Giresun illerine açılacağını kaydeden Doğan, "İşletmemizde babam, kardeşim ve eşimle birlikte toplam 8 kişi istihdam ediyoruz. Günlük taze yufka, kuru yufka, kesme mantı, makarnalık, siron, mantı, sigara böreği, siparişle su böreği gibi 10 farklı ürün üretiyoruz" dedi.
İlk olarak 3 ay önce Bayburt'ta normal ürün etiketi ile siron satmaya başlayan Doğan, ürünü dağıttığı marketlerde "Bizim zironu aldınız siron yaptınız kabın içine koyup tekrar bize satıyorsunuz" tepkisi üzerine burada nasıl başarılı olabileceğini düşündüğünü belirtti. "Bu imajı nasıl yıkabiliriz" diye düşündüğünü anlatan Doğan, yaşanan süreci şöyle anlattı: "Ürünlerimizin kutularına Bayburt kalesi, saat kulesi, Dede Korkut ve Şehit Osman türbesinin fotoğraflarını koyarak piyasaya sürsek nasıl olur ve siron yerine ziron yazsak nasıl olur diye düşünmeye başladık. Ziron olarak fotoğraflarla birlikte altına 'Unutulmaya yüz tutmuş yöresel ürünlerimizi tekrardan damak tadınıza sunuyoruz' yazdık. Bayburt'ta çok güzel eleştiriler aldık bu değişiklikten sonra 'Bunu hiçbir Bayburtlu düşünemedi, Gümüşhaneli bizim kültürümüzü alıp bize satıyor' tepkileri almaya başladık. Gümüşhane'de de aynı ürünü Karaca Mağarası, tarihi konakları, pestil-köme ve kuşburnu fotoğrafları ile 'siron' etiketi ile piyasaya sürdük ve bu konuda da başarılı olduk."
(RE-EK-HO-Y)

05.02.2013 09:36:25 TSI

Editör: Wan Haber