Gümüşhane'de Kanser Günü ve haftası nedeniyle vatandaşları bilinçlendirme amacıyla 5 gün sürecek tarama ve bilgilendirme faaliyeti başladı.
Cumhuriyet Caddesinde bulunan Toplum Sağlığı Merkezi binasında vatandaşlara kanser, sigara, kanser ve yiyecekler ile erkten teşhis konusunda uzmanlar tarafından eğitim veriliyor.
Etkinlikte konuşan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, insanların sağlıklı olduğu dönemde kanseri akıllarından çıkarmamaları gerektiğini belirterek, bu kapsamda kendilerinin vatandaşların ayağına gittiğini söyledi.
Hiçbir sağlık problemi olmayan insanlara tarama yaptırmanın oldukça zor olduğunun altını çizen Pehlivan, "Sağlık şikayetleri başladıktan sonra insanlar hekimlere gidiyor. Ama biz hiçbir bulgu vermeden sağlıklı bireyleri daha hastalık aktif hale gelmeden taramak istiyoruz." dedi.
'Kanserden korkma, geç kalmaktan kork' sloganı ile yaptıkları bu etkinlikler kapsamında tüm vatandaşları bilinçli davranmayı ve kanser taramamalarını aksatmamaya çağıran Pehlivan, "Gümüşhane'de Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezimizde (KETEM) öğrencilerimiz başta olmak üzere tüm halkımıza düzenli aralıklarla kanser eğitimi veriyoruz. Taramalarımızı yapıyoruz. Gümüşhane Devlet Hastanesi ile organize olarak koordineli bir şekilde hizmetlerimizi sunuyoruz. 1 Ocak tarihinden itibaren 5 ilçemizde aktif kanser tarama programlarımız başladı. Artık insanlarımız Toplum Sağlığı Merkezlerine giderek buralarda da taramalarını yaptırabilecekler. Bilinç düzeyini artırmak adına, kanserin varlığını unutmamaları adına insanların sürekli karşılarında olacağız, eğitimler vereceğiz. Kadınlara kendi kendilerine meme muayenelerini yapmaları konusunda yönlendireceğiz." diye konuştu.
Pehlivan, Mayıs, Haziran aylarında yayla yerleşkesinin daha sık olduğu Gümüşhane'de gezici tarama araçlarıyla vatandaşların köylerine ve evlerine kadar gidip kanser taramalarını yaptıracaklarını da kaydetti.
Hafta boyunca Toplum Sağlığı Merkezi binasında kanseri tanıtıp anlatacaklarını, diyetisyen aracılığı ile beslenme ve kanser konusunda ve sigara bıraktırma hekimi aracılığı ile de sigara ve kanser konusunda eğitimler yapılacağını dile getiren Pehlivan, tüm bu hizmetlerin ücretsiz olduğunu da sözlerine ekledi.
Etkinliğe katılan ve 35 yıldır içtiği günde 3 paket içtiği sigara sonucu Akciğer Kanseri olan Ahmet Şaban Yokuş, sigara içenlerin mutlaka bırakmaları tavsiyesinde bulunarak, "Sigara içenlerde kanserden değil, geç kalmaktan korksun. Sigaran uzak durup mutlaka erken teşhis yaptırsınlar." dedi.
Geçtiğimiz Nisan ayında göğüs ağrılarının artması sonucu hastaneye gittiğini ve kanser olduğunu o zaman öğrendiğini dile getiren Yokuş, sigara içtiği için pişman olduğunu belirterek "Sigara içenlerden mutlaka bıraksınlar. Sağlık Müdürlüğünden de bu konuda hizmet alsınlar." diye konuştu.
(RE-ÖS-Y)

04.02.2013 15:14:49 TSI

Editör: Wan Haber