Gümüşhane'de geçtiğimiz Aralık ayında Trabzon-Gümüşhane karayolunun İkisu köyü mevkiine kurulan Yol Kenarı Denetim İstasyonu'nun ardından bazı uyanık kamyon ve TIR şoförleri eksik belge veya fazla yükleri olduğu zaman köy yollarını kullanıyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı olarak kurulan istasyonda bütün ticari araçlarda belge ve tonaj kontrolü yapılıyor. Tüm teknolojik altyapısı kurulan, güvenlik ve plaka tanıma sistemli kameralarla donatılan merkezden normal şartlarda kaçmak mümkün olmayınca, eksik belgeli veya fazla yük yüklü araçlar yüksek cezalardan kurtulmak için İkisu-Şiran karayolu üzerinden köy yollarını kullanarak şehir merkezine inmeye başladı.
Geçtiğimiz gece meydana gelen olayda aynı güzergahı kullanan kömür yüklü bir TIR, köy yolunu tahrip ettikten sonra yeni yapılan menfezin dolgu sahasına battı. Ertesi gün çağrılan çekici yardımı ile battığı yerden çıkan TIR, binbir zorluklarla şehir merkezine indi.
Trabzon-Gümüşhane karayolunun İkisu-Şiran yol ayrımından başlayarak, Dibekli, Gümüşkaya, Hasköy, Dörtkonak ve Yaydemir köy yollarını kullandıktan sonra tarihi Süleymaniye Mahallesi'nden kent merkezine inen TIR ve kamyonlar hem yolları tahrip ediyor hem de trafik güvenliğini tehdit ediyor.
Devasa araçlar asfaltla kaplanan köy yollarını ağır tonajlarından dolayı tahrip ederken, kasa uzunlukları nedeniyle de dönmekte zorlandıkları köprülerin korkuluklarına ve yol kenarında bulunan vatandaşlara ait çitlere zarar veriyor.
Öte yandan Denetim İstasyonu Yetkilileri, günlük ortalama 350-400 aracın kontrol edildiğini belirterek eksik evrak ve ağır tonaj nedeniyle bugüne kadar 357 bin 198 lira para cezası uyguladıklarını söyledi.
Toplam 23 kişinin faaliyet gösterdiği tesiste teknolojinin tüm imkanlarının kullanıldığını ifade eden yetkililer, 1 Ocak tarihinden itibaren yetki belgesi olmayanlar için 2 bin 615, azami ağırlığın aşması durumunda ise aşma oranına göre bin 728 liradan başlayıp 7 bin 678 liraya kadar cezalar uygulandığını dile getirdi.
Tonaj kontrolünde aracın azami ağırlığının yüzde 3,75 500 kilograma kadar tolerans olduğunu kaydeden yetkililer, istasyonun ilk açıldığı dönemde ki ceza oranı ile bugünkü oranın yarı yarıya azaldığını, sürücülerin artık bilinçlendiğini söyledi.
(RE-ÖS-Y)

30.01.2013 10:57:21 TSI

Editör: Wan Haber