Gümüşhane'de Osmanlı döneminde yaklaşık 200 yıl boyunca 9 Padişah döneminde bastırılan paralardan 417 adedi Vali Dr. Yusuf Mayda'nın girişimleri ile Gümüşhane'ye getirildi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Gümüşhane'de Basılan Osmanlı Sikkelerini Gümüşhane İkizevler Müzesine Kazandırma" projesi kapsamında yaklaşık bir yıldır sürdürülen çalışmalar sonuç verdi ve paralar Gümüşhane İkizevler Kent Müzesine kazandırıldı.
Gümüşhane İkizevler Etnografya Müzesi'nde gerçekleştirilen törene Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Ümit Yüksel, İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, Trabzon Müze Müdürü Nilgün Yılmazer ve davetliler katıldı.
Burada konuşan Vali Mayda, geçen yıl başlattıkları proje ile Osmanlı döneminde Gümüşhane'de basılan sikkeleri ait olduğu topraklara getirmek, yerinde teşhir etmek ve ziyaretçilerle buluşturmak için çalışma başlattıklarını söyledi.

"9 PADİŞAH DÖNEMİNDE HAZİNENİN BİR BÖLÜMÜ GÜMÜŞHANE'DE BASILDI"
Sikkelerin Gümüşhane İkizevler Etnografya Müzesi'nde sergileneceğini kaydeden Vali Mayda, "Gümüşhane bugün tarihiyle buluşuyor. Gümüşhane isminin de kaynağı niteliğiyle Osmanlı döneminde Kanuni Sultan Süleyman döneminde başlamak üzere 1520'den itibaren 9 padişaha, 1730 tarihine kadar Osmanlı Devletine darphane olarak hizmet etmiştir. Bizim elimizdeki bilgilere göre 5'te veya 6'da biri hazinenin Gümüşhane'de basılmıştır. Bunu brifinglerimizde ilimize bakanlarımız geldiğinde bahsedebiliyorduk ama örneklerini fotoğraflarıyla gösterebiliyorduk. Kültür Müdürlüğümüz hazırladığı bir kitapta paraların fotoğraflarını kullandığı için telif ücreti daha ödemişti. Bunun üzerine bir çalışma başlatarak proje hazırladık. Değişik illerdeki müzeleri gezerek Gümüşhane'ye ait olan sikkelerin izini bularak ilimize döndürelim istedik." dedi.

"YENİ PARALARI DA TESPİT ETTİK ONLAR DA YAKINDA GELECEK"
Çeşitli müzelerden temin edilen paraların gerekli güvenlik tedbirleri alınarak uçakla getirildiğini kaydeden Vali Mayda, "Proje ile ilgili İl Müdürümüz dedektif gibi çalıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile yaptığımız yazışmalarda Daire Başkanımız Zülküf Yılmaz beyin de olağanüstü gayretleri oldu. Şuan itibarı ile 417 adet sikke Gümüşhane'ye getirildi. Şuan buradaki sikkeler değişik padişahlar döneminde ilimizde ki darphanede basılan paralardan olan örneklerdir. Diğerleri şuanda kasada tutuluyor. Onları uzmanlar heyeti ayrıştırdıktan sonra sergiye çıkacak. Bunlar hali hazırda bize teslim edilen paralar. Müze müdürlerimiz başkaca paraların da olduğunu ve verebileceklerini söylemiş. Şimdi onlar üzerinde çalışacağız." diye konuştu.
Projeyi başlatırken 2012 yılı bitmeden paraların getirileceğini, 2013'ün ilk haftasında da Gümüşhane'de sergileneceğini beyan ettiklerini dile getiren Vali Mayda, sözlerini tuttuklarını belirtti.

"ULAŞABİLİRSEK BU PARALARIN BASILDIĞI MAKİNELERİ DE TEMİN ETMEK İSTİYORUZ"
Ülke genelinde yeni tespit edilen paraların da yakında Gümüşhane'ye getirileceğini dile getiren Vali Mayda, bunun bir başlangıç olduğunu belirterek, ulaşılabilmesi halinde bu paraların basıldığı makineleri de temin etmeye çalışacaklarını belirterek, "Bu, tarihle ilimizin ve kültürümüzün buluşması demektir. Bulamadığımız takdirde de Süleymaniye Mahallemizde kurulacak olan maden müzesinde bunu tesis edeceğiz ve bunlara benzer paraların en uygun olanını tespit ederek gelen misafirlerimize örnek para da bastırmış olacağız. Her ilin bu şekilde tarihi ile birleşik şekilde kültürel değerlerini sergilemelerini diliyoruz. Bu bir girişimdi. Arkadaşlarımızın güzel bir ekip çalışmasıyla tahakkuk etti. Devamı da inşallah gelecek." dedi.
(RE-ÖS-Y)

08.01.2013 10:13:11 TSI

Editör: Wan Haber