Gümüşhane Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Dilek Şehnaz Aşıcı, istihdamın artırılması, iş gücü arz ve talebin doğru olarak tespit edilmesine yönelik olarak, Gümüşhane ili genelinde 2012 yılı Eylül-Ekim döneminde 122 işyerinde yüz yüze yapılan görüşmeler sonucunda işgücü piyasası talep araştırması yapıldığını söyledi.
İl Müdürü Aşıcı, il genelinde iş gücü talep piyasasının talep boyutunu sağlıklı olarak tespit etmek amacıyla yapılan araştırma sonuçlarına göre Gümüşhane İl genelinde açık iş oranının yüzde 3,8 olarak tespit edildiğini belirterek, sektörel bazda en yüksek açık iş oranının yüzde 11,1 ile ulaştırma ve depolama sektöründe, yüzde 10,1 ile konaklama, yiyecek ve hizmet faaliyetlerinde, yüzde 4,9 ile toptan ve perakende ticaret sektörü olduğunu söyledi.
Meslek gurupları itibariyle en yüksek açık iş oranının ise yüzde 8 ile tesis ve makine operatörleri ve montajcılar meslek gurubunda dile getiren Aşıcı, açık iş oranının yüksek olduğu diğer ana meslek guruplarının ise yüzde 7,1 ile hizmet ve satış elemanı, yüzde 6,5 ile teknisyenler, teknikerler ve yardımcı profesyonel meslek gurupları olarak görüldüğünü belirtti.
Sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün, yüzde 15,6 ile imalat, yüzde 12,9 ile konaklama ve yiyecek faaliyetleri ile yüzde 11,6 ile bilgi ve işlem sektörü olduğunu vurgulayan Aşıcı, "Aralık ayı sonu itibarıyla en fazla net istihdam artışı beklentisi olan ilk dört meslek; Şoför, Yük Taşıma, İş Makinaları Operatörü, Garson, Ambalajcı ve Beden İşçisi olarak sıralanmaktadır. 2013 yılı Haziran ayında sonu itibariyle sektörler içerisinde en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektör ise yüzde 96 ile gayrimenkul faaliyetleri, yüzde 66,7 ile toptan ve perakende ticaret, yüzde 17,7 ile inşaat sektörü görülecektir. Araştırma kapsamında eleman temininde en fazla güçlük çekilen ilk beş meslek ise tır şoförü, iş makinaları operatörü, garson, iş makinaları tamircisi ve satış elemanıdır. Görüşülen işverenlerin yüzde 81,1'i ilgili meslekte yeterli iş tecrübesine sahip eleman olmamasından, yüzde 74,1'i ilgili meslekte yeterli beceriye ve niteliğe sahip eleman olmamasından, yüzde 49,7'si ise ilgili meslekte çalışacak eleman olmamasından, yüzde 44'8'i önerilen ücretin az bulunmasından dolayı ve yüzde 35,7'si de çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesinden eleman temininde güçlük çektiklerini belirtiler." dedi.
(RE-ÖS-Y)

31.12.2012 13:39:28 TSI

Editör: Wan Haber