Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, geçen cumartesi günü meydana gelen heyelan sonucu kapanan Gümüşhane-Erzincan karayoluyla ilgili son durumu değerlendirdi. Vali Mayda, heyelanın iki gün önceden tespit edildiğini ve gerekli önlemlerin alındığını hatırlattı.
Vali Yusuf Mayda, Gümüşhane-Erzincan D100 karayolunun Kelkit ilçesi Yeniyol köyü yakınlarında geçen cumartesi günü saat 11.00 civarında meydana gelen heyelanın "ciddi" olduğunu ifade ederek, "Yolun üst tarafında bulunan tepede zaman zaman müşahede edilen çatlaklar karayolları ekiplerimizce takip edildi. Heyelanın gerçekleştiği günden iki gün öncesinden itibaren çatlakların büyümesi nedeniyle yerinde tedbirler işleme konuldu ve bu suretle gerek bölge trafik ekipleri gerek jandarma ve karayolları ekipleri vasıtasıyla trafikte emniyetin sağlanması açısından kontrollü bir trafik akışı sağlandı. Heyelanın gerçekleştiği saat itibarı ile alınan bu tedbirler dolayısıyla herhangi bir can ve mal kaybı söz konusu olmamıştır. Ben bu vesile ile bu tedbirleri alan tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.
Heyelanın gerçekleşmesinden itibaren olay yerine gittiğini belirten Vali Mayda, şöyle konuştu: "Ciddi ve büyük bir heyelan söz konusu. Yaklaşık 500 bin metreküplük bir malzemenin yolu sürüklemek ve duvarları da yıkmak suretiyle ulaşımı 230 metrelik bir alanda kesmesi söz konusu idi. Olay yerinden Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım'ı aramak suretiyle bilgilendirdim. Sağolsun verdikleri talimatla Genel Müdürlükten bir teknik eleman görevlendirdi ve Bölge Müdürlüğü ekiplerini de harekete geçirdiler."

SERVİS YOLU KÜÇÜK ARAÇLARA AÇILDI
Şu an itibarı ile ulaşımı zaruri haller açısından aksatmamak adına Yeniyol köyü hudutlarında bulunan tarımsal bazı arazilerden servis yolu yapıldığını ve sadece küçük araçların taksi ve minibüsler ile ambulansların geçişine müsaade edildiğini ifade eden Vali Mayda, ağır tonajlı araçlar ile kamyon ve otobüs gibi büyük araçların geçmesine müsaade edilmediğini söyledi.
Kütlenin çok büyük olması nedeniyle bu malzemenin kısa sürede kaldırılmasının mümkün olmadığını dile getiren Vali Mayda, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu nedenle Karayolları Genel Müdürlüğümüzden gelen teknik elemanlar alternatif yol çalışmaları içerisine girdi. Mümkün olduğu takdirde alternatif bir güzergahta belirlemek sureti ile kısa zamanda yolun tekrar trafiğe açılması gerçekleştirilecektir. İrtibatlarımız sürmektedir. Vatandaşlara tavsiyemiz güzergah girişinden itibaren gereken açıklama yapılmış, trafik levhaları da dikilmiştir. Yine trafik görevlilerimizce gerekli kontrol yapılmakta ve büyük araçlar güzergaha bırakılmamaktadır. Bu kurala uyulduğu takdirde hem karayolumuzun biran evvel hizmete geçmesi sağlanacak hem de kendilerinin mağdur olmamaları sağlanacaktır. Onların bu kurallara uymalarını rica ediyoruz. Önümüzdeki günlerde en seri şekilde gerekli çalışmalar tamamlanacak ve yolumuz hizmete açılacaktır."

PÖSKE DAĞI TÜNELİ
Gündemde olan Pöske Dağı Tüneli ile ilgili soruyu da cevaplandıran Vali Yusuf Mayda, şunları söyledi: "Eskiden beri Gümüşhane kamuoyunun Pöske Dağına tünel yapılması ve geçişin rahat sağlanması noktasında bir beklentisi var. Bu yaşadığımız heyelan onu gösterdi ki alternatif çözümler, alternatif güzergah veya tünel yönüyle çözülmesinde fayda var. Konunun teknik olması nedeniyle bu konuda ısrarımızı teknik elemanlara bırakmaktayız. Eğer mümkünse tünel yapılması hem trafiğimizi rahatlatacak hem de insanlarımızın sağlıklı, emniyetli bir ulaşım sağlamasına vesile olacaktır. Ama teknik yönüyle mümkün olmuyorsa bu noktada da Karayolları Genel Müdürlüğümüzce gereken tedbirlerin alınması, alternatif ulaşım imkanlarının değerlendirilmesi söz konusu olacaktır."
(RE-ÖS-HO-Y)

10.12.2012 17:00:06 TSI

Editör: Wan Haber