Bugün bilindiği gibi gümüşün insan vücuduna pek çok olumlu etkisi ve ruhsal olarak birçok pozitif anlamı vardır. Gümüşün şık görünüşü ve uygun fiyatı dışında bu sebeplerle de çiftler sık sık söz sırasında, nişanlılıklarında ya da evliliklerinde gümüş alyans takmak istemektedir. Tabii ki alyans başlı başına çifti bağlayan aşkı ve sonsuz birlikteliği ifade eden bir takıdır. Gümüş metali ile birleştiğinde bu anlam, parlak bir zarafet ve güzellik de kazanmaktadır. Gümüşün elektromanyetik dalgalara olan etkisi sayesinde kişilere dingin ve nötr bir yaşam alanı sağladığı bilinmektedir. Ayrıca kemiklere ve cilde iyi gelen, yaraları iyileştiren ve mikrop kırıcı özellikleri ile de bilindiğinden günümüzde pek çok kişi her daim üzerinde gümüş bir takı taşımaya özen göstermektedir, bu takı da alyanstan daha iyi bir takı olamaz.

Tabii ki gümüşün birçok sembolik anlamı bulunmaktadır. Temel olarak gümüş, Uzak Asya’da Yin olarak bilinen enerjiyi sembolize eder. Anadolu Eski Türk Kültürü de dahil Avrupa kültüründe ise bu metal Ay ile ilişkilendirilmiştir. Her iki durumda da barış, huzur, saflık, sonsuzluk ve dinginlik anlamları taşımaktadır. Bu anlamlar alyansın kendi anlamı ile tamamlayıcı bir ifade yaratmaktadır. Belki de bu nedenle gümüş alyans modelleri en çok zarif, ince ve minimalist tasarımlar ile alıcı bulmaktadır.

Gümüş Alyans Alırken

Tabii ki hayatınızın sonuna kadar üzerinizde taşıyacağınız bir takıyı alırken dikkat edilecek bazı durumlar vardır. Öncellikle alışveriş yapılan platformun güvenilir ve sık kullanılan bir yer olması çok önemlidir. Daha sonra ise satın alınan ürünün damga ayarına bakmak gerekmektedir. Türkiye gümüş standardı sunan tek ülkedir. Bu durum tabii ki alıcıyı bir noktaya kadar korumaktadır çünkü gümüş standardı paranın gümüş karşılığının belli olması demektir. Sunulan damgalar da 925, 900, 800 olarak belirlenmiştir. Sahte gümüş takıları uzmanından başka kimselerin fark etmesi çok zordur fakat böyle bir şüphesi olan kimseler gerçek gümüşün parıltısının beyaz olduğunu bilmelidir. Gümüşün mavimsi ya da beyazımsı gri görünmesi doğru değildir. Özellikle gümüş alyans alırken verdiğiniz paranın karşılığını almanız önemlidir.

Gümüş Alyans Bakımı

Alyansı aldıktan sonra bakımı da önemlidir tabii ki. Zarif tasarımları ile gümüş alyans modelleri, en çok açık hava, ter ve kire maruz kalan vücut bölgesinde gece gündüz takılı kalmaktadır. Bu da bakımına dikkat etmek gerekmesine neden olmaktadır. Gümüşün yaşadığı en büyük değişim kararmadır. Fakat kararma kalıcı bir sorun değildir ve yavaş gerçekleşir. Temelde gümüş sülfat olan kararma en rahat sürtünme yöntemi ile giderilir. Toz maddeler de bu sürtünmeyi sağlamanın en rahat yoludur. Bu işlemi yaparken alyansa fazla bastırmadan yapmak önemlidir çünkü bir metal olarak gümüş esnektir. Alyanslar genellikle kaplama olarak üretilmese de, kaplama ürünlerde bu yöntemden ziyade kimyasal yıkama önerilmektedir. Tuz ve çamaşır sodası bazlı temizleyici ürünler elektromanyetik çözünme için sık sık kullanılmaktadır. İyi ve düzenli bakılan gümüş takılar sürekli takılıyor olsa dahi uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanılabilmektedir. Özenli yıkama, ovma ve kurulama süreçleri, ara ara kullanılan gümüş cilası ile yüzüklerin yeni gibi parlamaması için bir neden yoktur. Saklamaya karar verildiğinde ise nemsiz, güneş ışığından uzak ve serin bir yerde saklamak kullanılmadığında yaşanan bozulmayı engelleyecektir. Unutulmamalıdır ki gümüş kullanıldıkça daha iyi durumda kalmaktadır bu da gümüş takılar içinde en çok gümüş alyans ürünlerin tercih edilmesinin bir diğer sebebi sayılabilir.

Editör: Wan Haber