Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suriye'de yaşanan karışıklıklar dolayısıyla Habur Sınır Kapısı'nın talebi karşılayamaz hale geldiği belirtilerek, "Bu durum, ülkemizin Irak, Ortadoğu ve Körfez ülkeleri ile olan dış ticaretini olumsuz etkileyerek, alternatif geçiş noktaları arayışlarımızı kaçınılmaz hale getirmiştir" denildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye ile 384 kilometre uzunluğunda kara sınırı olan Irak ile halihazırda sadece Habur-İbrahim Halil Kara Hudut Kapısının faaliyet gösterdiğine dikkat çekilerek, "Bu kapı iki ülke arasında giderek artan ticaret hacmini ve yolcu trafiğini karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Ayrıca, son dönemde Suriye'de yaşanan karışıklıklar dolayısıyla Habur Kara Hudut Kapısının yükü artmış ve talebi karşılayamaz hale gelmiştir. Bu durum, ülkemizin Irak, Ortadoğu ve Körfez ülkeleri ile olan dış ticaretini olumsuz etkileyerek, alternatif geçiş noktaları arayışlarımızı kaçınılmaz hale getirmiştir" ifadeleri yer aldı.
Açıklamada, İçişleri Bakanlığı'nca kara hudut kapısı ilan edilen Derecik (Hakkari-Şemdinli), Üzümlü (Hakkari-Çukurca) ve Gülyazı (Şırnak-Uludere) ile kara hudut kapısı ilan edilme çalışmaları devam eden Aktepe'de (Şırnak) Gümrük Müdürlükleri kurulması amacıyla hazırlanan 2013/4222 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın, 25 Ocak 2013 tarihli ve 28539 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandığı hatırlatılarak şöyle denildi:
"Ayrıca, bölge ekonomisine ve dış ticaret erbabına katkı ve kolaylık sağlanması amacıyla, iç gümrük olarak Niğde Gümrük Müdürlüğü ve Iğdır Gümrük Müdürlüğü, Halkalı Gümrük Müdürlüğünün Çatalca'ya (Muratbey Mahallesi) taşınması ile Halkalı'ya demiryolu ile gelecek eşyaya gümrük hizmeti vermek üzere Halkalı Gar Gümrük Müdürlüğü aynı Kararname ile kurulmuş bulunmaktadır. Yine bu Kararname ile Erzincan ili Doğu Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı iller arasından çıkarılmış, Doğu Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı iller arasına eklenmiştir."
(BC-OK-Y)

25.01.2013 17:00:11 TSI

Editör: Wan Haber