Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yeni eğitim tesisleri düzenlenen törenle hizmete açıldı. Narkotik ile çay-tütün dedektör köpeklerinin şovu büyük beğeni topladı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yeni eğitim tesislerinin açılış töreni ve Dünya Gümrük Günü etkinlikleri çerçevesinde Eğitim Dairesi Başkanlığı'nda düzenlenen programa Gümrük ve Ticaret Bakanı Yardımcısı Fatih Metin ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Gümrük ve Muhafaza Genel Müdürü Yusuf Güney ile yabancı gümrük yetkililer ile gümrük çalışanları katıldı. Açılış öncesi eğitimlerinin başarıyla tamamlayan "Arisha, Kenny, Koen, Kral, Merkür, Zeus" adlı 6 narkotik ve "Fiby, Gizmo, Rambo, Timao, Willem" adlı 5 çay-tütün dedektör köpeğe ve eğiticilerine sertifikaları verildi.

NARKOTİK KÖPEKLER ŞOV YAPTI
Daha sonra narkotik dedektör köpekler "Koen" ve "Zeus" çekmecelerde narkotik madde araması yaptı. Köpeklerin gizlenen uyuşturucuları hızlı bir şekilde bulmasını törene katılanlar hayretle izledi. Rambo ve Willem isim çay-tütün dedektör köpekleri bavul ve valiz araması yaparak, kaçak maddelerin tek tek tespit etti. İlk kez Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın üretimini ve yetiştirilmesini üstlendiği "Jack" isimli köpek de, eğitmenin çekmecelere yerleştirdiği uyuşturucuyu kısa sürede buldu.

YENİ BİNADA ATIŞ POLİGONU VE YARI OLİMPİK YÜZME HAVUZU DA VAR
Eğitim Dairesi Konferans Salonu'nda devam eden programda Bakan Yardımcısı Fatih Metin, yaptığı konuşmada, inovatif çözümler üretilmesi ve bu çözümlerin hayata geçirilmesi noktasında mevcut çalışmaları artırarak devam ettireceklerini belirtti. Dünyanın ve Türkiye'nin tüm değişim ve dönüşüm parametrelerini yakından takip ettiklerini anlatan Metin, "Değişimin katalizörlerinden biri olma hedefi ve sorumluluğu ile hareket ediyoruz" dedi.
Metin, açılışı yapılan yeni eğitim binasında, 19 adet çalışma odası, 1 adet 20 kişi kapasiteli toplantı salonu, 320 kişi kapasiteli 8 adet dershane, 40 kişi kapasiteli 2 adet bilgisayar sınıfı, 20 kişi kapasiteli 1 adet yabancı dil sınıfı, 190 kişi kapasiteli 1 adet konferans salonu, 200 kişi kapasiteli yatakhane, 200 kişi kapasiteli 1 adet yemekhane, 150 kişi kapasiteli 1 adet kafeterya bulunduğunu belirtti. Metin, tesis içerisinde Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ile yakın işbirliği içerisinde kurulan bir kütüphane, dünya standartlarında bir atış poligonu ve simülasyon odası, açık ve kapalı spor salonları, kondisyon salonu, fitness salonu, yakın savunma tekniği salonu, halı saha, basketbol ve voleybol sahası, yarı olimpik yüzme havuzu, soyunma odaları, mescit, sistem odası gibi kısımlar da bulunduğunu anlattı.

"BİLGİLERİMİZİ GÜNCELLEME FIRSATI YAKALAYACAĞIMIZ BİR MERKEZ"
Bu eğitim tesisinin sadece mesleğe yeni başlayan personelin değil "beşikten mezara kadar eğitim" ya da "yaşam boyu eğitim" felsefesi çerçevesinde, her kademedeki çalışan ve yöneticilerin de sık sık uğrayarak bilgilerini güncelleme fırsatını yakalayacağı bir merkez olacağını söyleyen Metin, "Kayseri'deki bir şirketimiz Yeni Delhi'deki bir şirket ile ortaklık kuruyor ve bir Çin firmasına karşı Almanya'ya mal satmaya çalışıyor. Ülkemizin büyümesi ve kalkınması, insanımızın refahı için bu kadar önemli bir alanı, hiçbirimizin 20-30 sene önce fakültede okuduğu birkaç ders kitabındaki bilgiler ile yönetmeyi bırakın anlaması bile mümkün değil. Bilgiye ulaşmamızın önünde ne engel varsa kaldıralım ve bilgiyi paylaşma platformlarının sayısını artıralım" ifadelerini kullandı.

"KÜRESEL BAĞLANTILI GÜMRÜKLER GELİYOR"
Metin, gümrük idarelerinin bir gelir toplama ve muhafaza birimi olarak görüldüğü ve gümrük idarelerinden her gümrük işlemini ve her sevkiyatı kontrol etmesinin beklendiği günlerin geride kaldığını belirterek, şunları kaydetti:
"2020'li yıllar gümrüklerde 'sanal sınırların' kullanıldığı, kurumlar arası ortak çalışma anlayışının en üst düzeyde geliştiği yıllar olacak. Yani yakın gelecekte gümrük idareleri sadece yurt içindeki diğer kamu ve özel kurumlar ile değil artık uluslararası örgütler ve yabancı ülke gümrük idareleri ile yüksek işbirliği içinde çalışabilen ve gerektiğinde elektronik olarak konuşabilen idarelere dönüşecek. Küresel bağlantılı gümrükler projesi aslında bunun en iddialı örneklerinden biri."
Metin, hedeflerinin dünya gümrüklerinin örnek alacağı yeni inovatif çözümler sunan bir yapıya ve insan kaynağına sahip olarak değişime yön vermek olduğunu ifade ederek, yeni eğitim tesisinin hayırlı olmasını diledi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız'ın da bir konuşma yaptığı açılış konuşmalarının ardından kurdela kesimine geçildi.

DEDEKTÖR KÖPEK SAYISI 55'E ÇIKARILDI
Gümrük teşkilatında ilk kez 1998 yılından itibaren kullanılmaya başlanılan dedektör köpekler yeteneği sonucu bugüne kadar ortaya çıkarılan 350 kaçakçılık olayında yaklaşık 18 ton doğal uyuşturucu, 9 milyon adet sentetik uyuşturucu ve 30 ton uyuşturucu yapımında kullanılan kimyasal madde ele geçirildi.
Türkiye'de büyük mali kayıplara yol açan çay ve tütün kaçakçılığı ile mücadele etmek amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 3 adet "çay-tütün dedektör köpeği" eğitilerek 2010 yılı Kasım ayında ilk aşamada çay ve tütün kaçakçılığı bakımından risk taşıdığı değerlendirilen gümrük kapılarında görevlendirildi. Şu an gümrük kapılarında görev yapan 9 adet çay-tütün dedektör köpeği son 1 yıllık dönemde gerçekleştirilen 4 milyon 299 bin 452 paket sigara ile 40,1 ton kaçak çay yakalanmasında büyük katkı sağladı.
Türkiye'nin dört bir tarafındaki gümrük kapılarında 31 adet narkotik dedektör köpeği, 4 adet silah-mühimmat ve patlayıcı dedektör köpeği ve 9 adet çay-tütün dedektör köpeği olmak üzere toplam 44 adet dedektör köpeği başarıyla görev yapıyor. Eğitimlerini tamamlayan ve bugün sertifikalarını alan 6 narkotik ve 5 çay-tütün dedektör köpeği ile toplam dedektör köpek sayısı 55 çıktı.
Kaçakçılıkla daha etkin mücadele edilebilmesine destek vermek amacıyla 23 Kasım 2011 tarihinde bakanlık bünyesinde Ankara'da 26 bin 264 metrekarelik bir alana yayılmış modern bir köpek eğitim merkezi kurulmasına karar verilmişti. Bu kapsamda başlatılan projenin 2013 yılı sonunda bitirilmesi planlanıyor.
(SU-ÖZ-Y)

25.01.2013 18:03:22 TSI

Editör: Wan Haber