Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ile İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince 120.000 kilo kaçak akaryakıt üretiminde kullanılan petrol ürünü ele geçirildi.
Sanayici olduklarını beyan ederek vergi muafiyeti ve indiriminden yararlanmak suretiyle petrol ve petrol ürünleri ithalatı gerçekleştiren firmalar ile ilgili yapılan çalışmalar kapsamında, İzmir Torbalı'da faaliyet gösteren bir firma ile ilgili çalışma başlatıldı. Aliağa Gümrük Müdürlüğü'ne 5 konteyner muhteviyatı (120.000 kg) petrol ürünü matbaada kullanılmak üzere temizleme sıvısı olarak beyan edileceği ancak bu ürünün yurda sokulup kaçak akaryakıt (10 numara yağ) imalatında kullanılacağına dair ihbar alındı. Bunun üzerine firma ile ilgili araştırma ve inceleme yapıldı.
Firmaya ait 120 bin kilo petrol ürününün Aliağa Gümrük Müdürlüğü denetiminde özel bir limanda bulunduğu tespit edildi. Son zamanlarda akaryakıt türevi eşyalar ile ilgili yapılan el koyma işlemleri nedeniyle, adı geçen firmanın eşyayı ithal etme konusunda tereddüt yaşadığı, bu nedenle uzun süre beklediği ve Hakkari Yüksekova'da bulunan bir firmaya devretmeye çalıştığı öğrenildi. Bu aşamada firmanın Torbalı adresinde yapılan araştırma ve gözlemlerde işyerinin boş olduğu, işyerinde herhangi bir hammadde ve üretim faaliyetinin bulunmadığı görüldü. Firmanın üretim yeri olarak gösterdiği adreste bir marangozun faaliyet gösterdiği, firmanın sahibi görünen şahsın Şanlıurfa Ceylanpınar'da asgari ücretle çalışan bir işçi olduğu tespit edildi. Firmanın Aliağa İzmir Limanı'nda bulunan 5 konteynerde tespit edilen toplam 119.750 kilo petrol türevi cinsi eşyaya el konuldu.
Yapılan soruşturma neticesinde şüpheliler K.T, F.T, G.Ş, D.D ve V.U hakkında 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında suç duyurusunda bulunuldu. El konulan eşyaların piyasa değerinin 360.000 TL olduğu bildirildi.
(HÇ-HO-Y)

06.02.2013 16:42:02 TSI

Editör: Wan Haber