Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, "8 işçimizin hayatına mal olan facia, büyük umutlarla çıkartılan İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası'nın beklentilere cevap veremediği ve iş cinayetlerini önleyemediğinin de bir göstergesi sayılmalıdır" dedi.
Gülnar, Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nun Kozlu işletmesine ait kömür ocağında metan gazı patlaması sonucu 8 madencinin hayatını kaybetmesiyle iş cinayetlerine bir yenisinin eklendiğini söyledi. İşsizlik ve yoksulluğunun Türkiye'yi ucuz ekmek cennetine çevirdiğini söyleyen Gülnar, "Ekmeğe ihtiyacı olan yurttaşlarımıza iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmadığı ortamlarda, güvencesiz, örgütsüz çalışmayı dayatmakta, bu durum can kayıplarını da içeren ölümcül kazaları beraberinde getirmektedir. Bu olumsuz tablodan en fazla etkilenenler, en tehlikeli ve riskli işkolu olan maden işkolunda çalışan maden işçileri olmaktadır. Bugün binlerce maden işçisi akşam evlerine dönüp dönmeyeceklerini bilmeden işlerine gitmektedir. Nitekim, Kozlu işletmesinde yaşanan patlama sonrası taşeron olarak çalışan sekiz işçimizin hayatını kaybetmesi bu olumsuz tablonun en çarpıcı ve acı göstergesi olduğu gibi yeterli denetim yapılmadığını da gözler önüne sermektedir" diye konuştu.
Maden iş kolunun riskli olduğunu ancak riski asgariye indirmenin işverenin görevi olduğunu hatırlatan Gülnar, şöyle devam etti:
"Taşeron uygulaması sadece madenler değil, diğer birçok iş kolunda da ölümlü iş kazalarını beraberinde getirmektedir. Madenler ise, riskleri itibariyle taşeron işçiliğin hiç kullanılmaması gereken yerlerdir. Ama ülkemizde hemen hemen her kuruma sokulan taşeron işçiliği sırf maliyetleri azaltmak için madenlerimize de sokulmuştur ve maalesef bu acı olayların yaşanmasına zemin hazırlatılmıştır. Sendikal örgütlenmenin bulunduğu iş yerlerinde örgütlülük, işçilerimizi iş cinayetlerine karşı korumaktır. Söz konusu iş yerlerinde iş verenin sendikal örgütlenmeyi engellemek için gösterdiği çabalar dikkat çekicidir. 8 işçimizin hayatına mal olan facia, büyük umutlarla çıkartılan İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası'nın beklentilere cevap veremediği ve iş cinayetlerini önleyemediğinin de bir göstergesi sayılmalıdır. Türk-İş olarak hayatını kaybeden işçilerimize Allah'tan rahmet, yaralı işçilerimize acil şifa, ailelerine ise başsağlığı dileriz."
(ADN-AŞ-Y)

08.01.2013 16:00:19 TSI

Editör: Wan Haber