'Türkiye'yi Büyüten Kadın Liderler' toplantısının açılışında konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, bu yüzyılın kadınların yüzyılı olduğunu belirterek iklim değişikliği ve şehirleşme gibi kadınların iş gücüne katılımının da önlenemez bir trend olduğunu söyledi. Başarı yolundaki üç altın kuralını da paylaşan Sabancı,"Ne olursa olsun pes etme, insanlara uzan ve gerektiğinde yardım al, en zor şartlarda bile gülümsemekten vazgeçme" dedi. 

Turkcell tarafından üçüncüsü düzenlenen 'Türkiye'yi Büyüten Kadın Liderler' toplantısının açılışında konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "Bu yüzyıl kadınların yüzyılı. İklim değişikliği, şehirleşme gibi kadınların iş gücüne katılımı da önlenemez bir trend. Diğer büyük değişimlerde olduğu gibi ayak uyduranlar rekabette öne geçecekler. Mobil iletişim çağındayız, kadınların yetenekleri artık daha iyi biliniyor. Dünyada esen rüzgarlar biz kadınlara destek veriyor. Yeni bir dönemdeyiz yelkenlerimizi şişirip daha hızlı ilerlemeliyiz. Ama nereye gitmek istediğini bilmeyenler için hiçbir rüzgar doğru değildir. Biz eşitlik istiyoruz, bunu hak ederek almak istiyoruz. Bu sadece yasalarla olmadığını da biliyoruz. Hepimize rol düşüyor. Daha iyi isteyeceğiz daha akıllı olacağız. Daha etkin alışacağız. Daha iyi bir dünya demokrasi ve gelecek için kadınlara ve onların katılımına ihtiyaç var. Sizlere başarı yolunda 3 altın kuralımı vermek istiyorum: Ne olursa olsun pes etme, insanlara uzan ve gerektiğinde yardım al, en zor şartlarda bile gülümsemekten vazgeçme" ifadelerini kullandı.

Kadın ve iş kelimelerinin ilk kez birlikte anılması 1900'lü yıllara denk geldiğini belirten Sabancı, dünyada kadıların uyanışının 1960'larda gerçekleştiğini söyledi ve kendisinden örnek vererek "İlk ve tek kadın olmak önce hoşunuza gidiyor. Ayrıcalık gibi geliyor. Sonra bu işte bir sakatlık veya eksiklik olduğunu farkediyorsunuz. Bunun böyle olmaması gerektiğine inanıp, çalışıyorsunuz" dedi. 

ABD İşçi İstatistikleri Kurumu'nun araştırmasına göre Amerika'da kadınların iş gücüne katılımının 1960 yılında yüzde 40'ın altında iken, 2012 yılında bu oranın yüzde 57'ye çıktığını hatırlatan Güler Sabancı, "Araştırmalar ve tahminler Amerika'da 2020 yılına gelindiğinde kadının iş gücüne katılımında artış değil, yüzde 3'lük bir oranda düşüş yaşanacağını gösteriyor. Fed'in raporlarına göre ise ABD'de varlığın yüzde 51,3'ünün halen kadınların elinde bulunuyor. Bugün varlığın yüzde 51'ine sahip olan kadınların, 2020 yılında ise varlığın 3'te 2'sine sahip olacaklarının öngörülüyor bunun nedeni kadınların uzun vadeli ve daha iyi kazandıran kararlar verebilmeleri. 10 yıl önce Fortune 500 şirketlerinin sekizinin CEO'su kadındı şimdi bu rakam 23. Bugüne kadar yapılanlardan cesaret alıyorum. Ayrıca Amerika'da gerçekleşenlere bakıyorum. Onlar başardılarsa biz de yapabiliriz diyorum. İlk iş olarak, hedefimizi, zirvemizi tespit edelim diyorum. Cesaretimizi korumamız, etkin ve hedeflere doğru çalışmamız gerekiyor" diye konuştu.

"Türkiye'nin 2012 rakamlarına göre Birleşmiş Milletler toplumsal cinsiyet eşitsizliği endeksinde 68'inci sırada Dünya Ekonomi Forumu'nun 2013 yılında hazırladığı Gender Gap Raporu’na göre Türkiye'nin 136 ülke içinde 120'nci sırada" diyen Sabancı, "Türkiye'de 2012 yılı itibariyle kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 30. Türkiye 2023 hedefleri için hamle yapacaksa, mutlaka kadınların çalışmaya katılım oranını artırmalıyız. Hatta daha açık söyleyeyim, kadınların daha çok ekonomik katılımı sağlanmazsa Türkiye'nin bu şartlarla, 2023 hedeflerini gerçekleştirmesi mümkün değil" şeklinde konuştu.

Sabancı, politikada da kadınların katılımının istenen düzeyde olmadığını vurgulayarak "Birleşmiş Milletlerin Kadınların Siyasete Katılım Raporu'na göre 96 ülke içinde Türkiye'nin 90'ıncı sırada yer alıyorSiyasi partilerin aday listelerinin açıklandığı şu günlerde 4 bin 155 aday arasında kadın aday sayısının sadece 246. Bu rakamlar elbette yeterli değil. Ama pes etmeyelim. Bunu bir başlangıç olarak kabul edelim ve destekleyelim. Umuyorum ki, 2015'deki genel seçimlerde daha fazla kadın aday olsun" dedi.

Editör: Wan Haber