ASİMDER Marmara Bölge Başkanı Ali Gülbey tarafından yapılan yazılı açıklamada, “2014 yılında Ermenistan'ın başkenti Erivan'daki Gök Cami (gök mescit)'de cuma namazı kılmak için Türkiye'den 14 sivil teşkilat temsilcileri ASIMDER Marmara Bölge Başkanlığı öncülüğünde Ermenistan yetkililerine başvuruda bulunduğu, ama Ermenistan'ın 'devlet politikalarımıza aykırı' diyerek bu talebi reddettiği" hatırlatıldı.

ASİMDER’in de Eylül 2015 tarihinde Van Akdamar Adası’nda Ermeni cemaatinin yapacağı ayinin siyasi bir ayin olduğu için izin verilmemesini istediği belirtilerek şöyle denildi: "Yıllardır Türkiye'de yaşayan ve vatandaşımız olan Ermenilere, Van'ın Akdamar Adası’ndaki kilisede ayin yapmalarına devletimiz tarafından izin verilmiştir. Ancak son yıllarda bu ayini siyasi bir miting haline getirildiği görülmüştür. Ermenistan bayrağı açılması ve siyasi sloganlar atılıp halay çekilerek kutlamalar bile yapıldı. Bizim cuma namazı talebimizi devlet politikası diyerek ret eden bir zihniyet gelip Türkiye'de ayin yapamaz. Bütün ülkelerde kurulmuş görev yapan Türk ve Azerbaycan diaspora teşkilatlarına sesleniyorum. Devletlerimiz ve milletimiz için gecenizi gündüzünüze katarak çalıştığınız bu dava artık birlik günüdür. Tek taraflı inanç zihniyetine sahip bu faşist düşüncenin engellenmesi için tüm teşkilatlarımızı Eylül 2015 tarihinde Van Akdamar Adası’na davet ediyoruz." 

Artık her adımın karşılıklı olması gerektiğini anlatan Gülbey, "Türkiye Dışişleri ve Kültür ve Turizm bakanlarına sesleniyoruz. Bu ayinlerin artık siyasi bir amaç güdüldüğünün farkına varsınlar ve gereğini yapmaya çalışsınlar" ifadelerini kullandı.

Editör: Wan Haber