Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bu süreç neticesinde Pakistan ve Afganistan arasındaki yakınlaşma, beraber çalışma ortamı güçlü bir şekilde gelişmektedir. Bunda üç ülke arasındaki güven ve beraber çalışma, işbirliği çok önemlidir. Bunu kararlılıkla devam ettirme kararını aldık" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün evsahipliğinde Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirvesi'nin ardından liderler ortak basın toplantısı düzenledi.
Zirvenin, Türkiye-Afganistan ve Pakistan arasındaki dayanışmayı güçlendirdiği belirterek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Gül, altı yıl içinde yedi kez üçlü zirve toplantısının yapıldığını söyledi.
Zirde toplantılarında devletlerin kurumlarının da bir araya geldiğine işaret eden Gül, zirve çerçevesinde dışişleri bakanlarının, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in ev sahipliğinde en üst askeri yetkililerin, istihbarat teşkilatları başkanlarının ve içişleri bakanlarının görüştüklerini kaydetti.
Zirvenin en önemli maddesinin güvenlikle ilgili konular olduğunu belirten Gül, "Bu toplantılarda, üç ülkenin, özellikle Pakistan ve Afganistan'ın çok iyi bir dayanışma içinde olmaları, sorunları sahiplenerek bunların çözümü yönünde, ortak çalışma ortamını geliştirme yönünde, çok önemli görüşmeler yapılmıştır ve mesafeler alınmıştır" diye konuştu.
Toplantıların kalkınma ve ekonomik gelişme boyutu olduğunu da hatırlatan Gül, ulaştırma bakanlarının bir araya geldiklerini ve üç ülke arasındaki ulaşım imkanlarını, özellikle de Pakistan ile Türkiye arasındaki tren yolunu geliştirme konularının ele alındığını belirterek, "Bugünkü toplantının önemi çok büyüktür. Bu süreç neticesinde Pakistan ve Afganistan arasındaki yakınlaşma, beraber çalışma ortamı güçlü bir şekilde gelişmektedir. Bunda üç ülke arasındaki güven ve beraber çalışma, işbirliği çok önemlidir. Bunu kararlılıkla devam ettirme kararını aldık" şeklinde konuştu.
Basın toplantısında üç ülkenin Cumhurbaşkanları, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin terörle mücadelede işbirliğini güçlendirmek için yeni adımların atıldığını ve Türkiye-Afganistan ve Pakistan Cumhurbaşkanlarının aynı ayna görüşebilecekleri bir görüntülü sistemin kurulduğu yönünde bilgiler geldiğini sorması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, "Eğer Genelkurmay Başkanları, İstihbarat başkanları, İçişleri bakanları bir araya gelip bu konuları uzun uzun konuştuysa, siz tahmin etmeniz gerekir, ama onların konuştukları ve aldıkları tedbirin hepsini de herhalde bildirilerde veya kamuoyunda açıklamayı da işin tabiatı gereği uygun düşmeyeceğini sizde tahmin edersiniz. Aslında Cumhurbaşkanları arasında bir özel telefon bağlantıları hazırlandı, ama henüz faaliyete geçmedi. Bu yakında faaliyete geçecek. Sınır güvenliği ile ilgili konulardan tutunda, istihbarat paylaşımı ve istihbarat kurumları arasındaki yakın işbirliği, askeri eğitimler var. Bununla ilgili ortak tatbikatlar yapılıyor. Ayrıca yeni aldıkları kararlar var. Önümüzdeki sene içerisinde yapılacak yine ortak eğitim çalışmaları ve faaliyetler var. Bununla ilgili bilgiler verdiler. Söyleyeceklerim bununla kısıtlı olsun" diye konuştu.
Aynı soru üzerine de Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai ise, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşmasına bir ilave daha yapmak istiyorum. Siyaset üzerine her iki ülke arasında son derece yoğun ve geniş alana yayılan bir iletişim var. Karşılıklı görüş alışverişi var. Bu anlamda ortam hiç bu kadar dostane olmamıştı. Afganistan ve Pakistan arasında hiç bu kadar sık ziyaret gerçekleştirilmemişti. Cumhurbaşkanı düzeyinde, Dışişleri bakanı düzeyinde, Genelkurmay Başkanları düzeyinde hiç bu kadar sık görüşmeler olmamıştı. Aynı zamanda terörle ilgili hem Pakistan'da, hem Afganistan da son derece şansız ve üzücü olaylarda gerçekleşti. Türkiye'nin de yardımıyla gerçekleştirdiğimiz geniş ölçekli siyasi başarı çalışmalarından hemen sonra oluyordu. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen suikast ve bu sene gerçekleşen suikast girişiminden bahsediyorum. Üst düzeyde alınan kararları pratik uygulamada nasıl sahaya, halkımıza yansıyacak şekilde suna biliriz buna bakıyoruz" şeklinde konuştu.
Başka bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Gül'e, "Türkiye'nin tam olarak Afganistan'daki barış sürecinde oynadığı rol nedir. Türkiye'nin bu anlamda gelecekte atacağı adımlan ne olacaktır" sorusuna ise, "Bu konuyla ilgili görüşmeler gerçekleştirdik. Bu çerçevede Sayın Rabbani o da bütün çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Türkiye'nin katkıları kolaylaştırıcı katkılardır. Bunun ötesinde bu konularla ilgili detaya girmenin doğru olmayacağını yine bir kez daha burada söylemek isterim böyle konularda. Ama Türkiye kolaylaştırıcı rolünü oynamaya devam etmektedir" diye konuştu.
Basın toplantısında Türkiye-Afganistan-Pakistan hükümetleri arasında ekonomik ve ticaret işbirliğine dair mutabakat muhtırası imzalandı.
(TB-YHY-Y)

12.12.2012 18:42:57 TSI

Editör: Wan Haber