Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tacikistan'ın Orta Asya'nın en zengin su kaynaklarına sahip olan çok önemli bir ülke olduğunu belirterek, "Özellikle hidroelektrik santrallerin kurulması ve bu suların enerjiye dönüşmesi, Tacikistan'a hizmet etmesi yönünde yapacağımız işbirliklerini geniş bir biçimde konuştuk" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada, Türkiye ile Tacikistan'ın aynı kültür coğrafyasında yer alan ortak bir geçmişi paylaşan iki dost ülke olduğunu belirterek, "O ortaklığın başında Mevlana Celaleddin Rumi gelmektedir. Sayın Cumhurbaşkanı, değerli kardeşim dün Konya'da Şeb-i Arus törenlerine katılmıştı. Sayın Başbakanımızla da bir araya gelmiş, toplantılar yapılmıştı. Bütün bunlar, Türkiye ile Tacikistan'ın yakınlığının, dostluğunun ve ilişkilerinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir" dedi.
Gül, bugün heyetler arası yapılan görüşmelerle Orta Asya'nın güvenliği ile ilgili konuları konuştuklarını bildirdi. Gül, Tacikistan'ın güvenliğine, istikrarına ve ekonomik kalkınmasına çok önem verdiklerine dikkati çekerek, bu çerçeve içerisinde siyasi ilişkilerin mükemmel bir şekilde gittiğini söyledi. Tacikistan'ın Orta Asya'nın en zengin su kaynaklarına sahip olan çok önemli bir ülke olduğunu belirten Gül, "Özellikle hidroelektrik santrallerin kurulması ve bu suların enerjiye dönüşmesi, Tacikistan'a hizmet etmesi yönünde yapacağımız iş birliklerini geniş bir biçimde konuştuk" dedi.
Tacikistan'ın çok zengin maden kaynaklarına sahip olan bir ülke olduğunu hatırlatan Gül, bu alanda da işbirliğinin önemli olduğunu ifade etti. Eğitim ve kültür konularının daha da geliştirilmesini de konuştuklarını anlatan Gül, ulaşım imkanlarının özellikle Türk Hava Yolları'nın (THY) sefer sayılarının artırılması konusunu Rahman ile konuştuklarını söyledi. Gül, "Sınır aşan sular konusu çok önemli. Su Formu Toplantısı, 2013'te Tacikistan'da yapılacak. Bütün bu konularda verdiğimiz desteği anlattım. Gayet faydalı görüşmeler yaptık, inanıyorum ki bu görüşmeler ilişkilerimizi çok daha güçlü hale getirmiştir" şeklinde konuştu.
(EY-ÖZ-Y)

18.12.2012 13:33:24 TSI

Editör: Wan Haber