İtalya'nın başkenti Roma'da Yunus Emre Kültür Merkezi'nin açılışında gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, "Özel Yetkili Mahkemeler'e ihtiyaç olmadığı kanaatindeyim" ifadesini kullandı.

Özel Yetkili Mahkemeler'in kaldırılmasıyla ilgili değerlendirilmesi sorulan Gül, "Bu eski bir konu. Tekrar gündeme geldi. Özel mahkemelere ihtiyaç olmadığı kanaatindeyim. Bunu daha önce de hep söylemiştim. Gördüğüm kadarıyla bununla ilgili herhalde adımlar da atılmaya başlıyor. Zaten biliyorsunuz özel mahkemeler kaldırıldı. Şu anda özel mahkeme yok. Önce Devlet Güvenlik Mahkemeleri vardı. Önce onları kaldırdık. Sonra onları özel mahkemelere çevirdik. Onları da kaldırdık. Onlarda bazı davalar vardı. Bu davalar bitene kadar ama görevlerine devam etsin denmişti. Şimdi gördüğüm kadarıyla bu mahkemelerdeki davalar da normal mahkemelere devredilecek ve tamamen artık özel mahkeme kalmayacak. Bununla ilgili hükümet tarafından gelen açıklamaları da gayet memnuniyetle karşılıyorum" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "AB'nin kuvvetler ayrılığı konusundaki kaygılarına" ilişkin bir soruya ise, "Biliyorsunuz bu konuyla ilgili yasa hükümetin girişimi ile dondurulmuş vaziyettedir. Dolayısıyla şu anda tartışmalar kesildi" cevabını verdi.

"AB LİDERLERİNİN FASILLARI BLOKE EDEN ÜLKELERE SERT ÇIKMALARI LAZIM"
AB'nin, Türkiye'ye siyasi blokaj uygulayan ülkelere karşı "sert çıkması" gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, "Biz müzakere yapan bir ülkeyiz. Müzakere yapmak demek, AB hukukunu devralmak demektir. Değişik fasıllar adı altında, yargı, temel hak ve özgürlükler yıllardır bu fasılları açalım da, Türkiye'nin bu alandaki hukukunu ve standartlarını, AB standartlarına biraz daha yaklaştıralım ısrarımıza rağmen bu fasıllar ne yazık ki hala açılamıyor. O açıdan bir tezat var ortada gerçekten. Ben bu vesile ile bütün AB'li dostlarımıza tekrar bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bu fasılların açılışının önündeki engelleri kaldırın. Bunlar zaten haksız engellerdir. Bu süreç teknik bir süreçtir. Bunlara siyasi blokaj uygulayan üyelerine de 'bunlar yanlıştır diye' kendi aralarında sert çıkmaları lazım" diye konuştu.

Son dönemde üye ülkeler arasındaki ilişkilerin sıklaştığını belirten Gül, "Biliyorsunuz, birkaç gün önce Fransa Cumhurbaşkanı Türkiye'deydi. Gayet başarılı bir ziyaretti. Benim bu ziyaretim, Sayın Başbakan'ın birkaç gün sonra Almanya ziyareti söz konusu olacak. Benim bu sene içinde Macaristan, Danimarka ziyaretlerim var. Romanya Cumhurbaşkanı önümüzdeki hafta misafirim olacak. Gördüğünüz gibi en yoğun ilişkilerimiz, siyasi olarak da, ekonomik olarak da, AB ile müzakere sürecinin adeta donmuş olması bizden kaynaklanmıyor. Bunu herkes biliyor. Önümüzde yapılacak iş, açılacak fasıl neredeyse kalmadı. Bunun da hiç kimse için iyi olmadığını herkes gördü. Dondurulmuş, aleni veya gizli dondurulmuş fasıları bir an önce açın da yolumuza devam edelim" dedi.

"AB SÜRECİ TÜRK EKONOMİSİNİ, DEMOKRASİSİNİ, HUKUKUNU GÜÇLENDİRMİŞTİR"
Gül, "Şunun da Türk halkı tarafından bilinmesini isterim, AB süreci Türk ekonomisini, demokrasisini, hukukunu güçlendirmiştir. 10 sene içinde yaptığımız köklü reformlar aynı zamanda AB sürecimizle de ilgilidir. Bunlar hep faydasını görmüştür Türk halkı. Türk halkı AB'yi tatmin etmek için bunları yapmıyor. Kendisini daha mutlu kılmak, daha zengin kılmak, Türkiye'yi daha güçlü hale getirmek için ısrarlı" açıklamasında bulundu.

"ZİYARETİN AMACINDAN BİRİ DE EKONOMİK İLİŞKİLERE İVME KAZANDIRMAK"
Cumhurbaşkanı Gül, "Bu ziyaretin önemli boyutlarından birisi ekonomik ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırmak olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, "Bu çerçevede iş dünyası ile de bir araya geliyoruz. Sabah, bazı büyük İtalyan şirketlerinin sahipleri ile kahvaltıda bir araya geldik. Onları Türkiye'de iş ve yatırım yapmaya teşvik ettik" dedi.

"TÜRKİYE'YE OLAĞANÜSTÜ BİR İLGİ VE ALAKA VAR"
Gül ayrıca, "Görünen, çok aleni olan şey şu: İtalya'da Türkiye'ye karşı olağanüstü büyük bir alaka ve ilgi var. Bundan tabi ki büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Tarih boyunca Türk ve İtalyanlar çok yakın ilişki içinde oldular" ifadelerini kullandı.

"Bu ziyaretimiz vesilesi ile aramızda yeni bir sayfanın açılıp, özellikle ekonomik alandaki ilişkilerimizi daha da ileri gideceğini tahmin ediyorum" diyen Cumhurbaşkanı Gül, "Çünkü Fransız firmaları da burada adeta doymuş vaziyette, onların büyüyebilmeleri, devam edebilmeleri için yeni alanlara ihtiyaç var. Türkiye gibi büyüyen, ekonomisi düzgün, makro ekonomik göstergeleri sağlam, çok büyük fırsatlar vaad eden bir ülkede şüphesiz ki onlar da şanslarını arayacaklardır" şeklinde konuştu.

"YUNUS EMRE KÜLTÜR MERKEZİ'NİN AÇILIŞINDAN AYRICA MEMNUNİYET DUYUYORUM"
Gül ayrıca, "Yine bu ziyaret vesilesi ile Yunus Emre Kültür Merkezi'nin açılışını yapmaktan ayrıca memnuniyet duyuyorum. Birçok yerde Yunus Emre Kültür Merkezlerinin açılışını yaptım. Bir ülkenin gücü sadece ekonomisinden geçmiyor, onun yumuşak gücü dediğimiz, kültür, eğitim, bu alanlar çok önemli. Türk kültürünün burada tanıtılabilmesi için, gerek eski kültürümüzün, gerek çağdaş kültürümüzün, böyle bir yerde tanıtılabilmesi çok önemli bir adım. Ayrıca Roma'nın merkezinde açılması da eminim çok büyük bir ilgi toplayacaktır. Özellikle genç İtalyanlar, Türkçe'yi öğrenme açısında, Türkiye'yi ve Türk kültürünü tanıma açısından büyük bir imkan kazanmış oluyor. Buranın dolup taşmasını ümit ediyorum" dedi.

"İTALYA'NIN BAŞKANLIĞINDA CANLI BİR DÖNEM YAŞAYACAĞIZ"
Cumhurbaşkanı Gül, İtalya'nın Haziran ayında AB dönem başkanlığını devralacak olmasıyla ilgili bir soruya, "AB dönem başkanlığı bu yılın ikinci yarısında İtalya'ya geçecek. Bundan memnuniyet duyuyoruz. Çünkü İtalya, Türkiye'ye daima destek vermiş bir ülkedir. Bütün hükümetler ve neredeyse bütün partiler Türkiye'nin AB üyeliğine hep destek vermiştir. İtalyan halkının yine çok büyük bir kısmı buna sempati ile bakmaktadır. Dün de, bugün de yaptığımız görüşmelerde İtalya'nın dönem başkanlığına gayet iyi hazırlandığını gördüm. Ümit ederim ki, İtalya dönem başkanlığı sırasında Türkiye-AB ilişkileri büyük bir hız kazanır. Bugünkü durağan döneminden çıkıp olması gerektiği noktaya gelir. İtalyanlar bu desteği açık şekilde veriyorlar. Dönem başkanlığı geldiğinde çok canlı bir dönem yaşayacağımızı umuyorum" cevabını verdi.

Editör: Wan Haber