Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sırbistan'ı Balkanların en kilit ülkesi olarak gördüklerini ifade ederek, Sırbistan ile Türkiye arasındaki 500 milyon dolarlık ticaret hacminin kısa zaman içerisinde 1 milyar dolara çıkacağından emin olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ile birlikte Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Gül ve Nikoliç'in ortak basın toplantısında Türkiye ve Sırbistan arasında "Gençlik ve Spor" alanında işbirliği anlaşması imzalandı.
Ortak basın toplantısında bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Sırbistan'ın Türkiye'ye sınırı olmasa bile balkanlarda komşu olarak bilinen bir ülke olduğunu söyledi. Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Gül, Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç'in Türkiye'ye ikinci ziyareti olduğunu hatırlattı.
Gül, Nikoliç ile birlikte bugün baş başa ve heyetlerarası bir görüşme gerçekleştirdiklerini, ikili ilişkilerin gözden getirildiğini ifade ederek, "Balkanlarla ilgili konuları konuştuk. Bölgemiz ile ilgili konuları konuştuk. Sayın Cumhurbaşkanı Sırbistan bakımından bütün bu gelişmeleri nasıl gördüklerini bana anlattılar ve bende Türkiye olarak neler düşündüğümüzü anlattım. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, bir çok konuda aynı görüşlerimiz var" dedi.

"SIRBİSTAN'I BALKANLARIN EN KİLİT ÜLKESİ OLARAK GÖRÜYORUZ"
Sırbistan'ı Balkanların en kilit ülkesi olarak gördüklerini kaydeden Gül, konuşmasına şöyle devam etti:
"Her yıl onbinlerce Türk vatandaşı Sırbistan üzerinden Avrupa'nın bir çok ülkelerine seyahat etmekteler. İlişkilerimizi her alanda geliştirmeye çok kararlıyız. Siyasi, ekonomik ve diğer tüm alanlarda, bu alanlarda da çok önemli anlaşmalar imzaladık. Bugünde yine bir anlaşma imzaladık. Bütün bunlar ilişkilerimizi çok daha ileriye taşıyacaktır. Zaten tarihten gelen de bir çok ortak yanlarımız var. Bunu konuştuğumuz lisanda, ortak kelimelerde, yemekte ve her şeyde görebilirsiniz. İlişkilerimizin önemli itici gücü ekonomik ilişkilerdir. Sırbistan'la Serbest Ticaret Anlaşması vardır. Ticaret hacmimiz 500 milyon doları geçmiştir. Bunun kısa zamanda 1 milyar dolara, daha da ileriye gideceğinden eminiz. İstanbul-Belgrad arasında Türk Hava Yolları'nın (THY) 10 seferi var. Bu kısa süre içerisinde 14'e çıkacak. Bütün bunlar şunu göstermektedir, aramızda potansiyel vardır. Geçen sene 150 bin Sırp turist Türkiye'yi ziyaret etmiştir. Türk iş adamlarının Sırbistan'a daha çok yatırım yapmaları, özellikle Türk şirketlerinin Sırbistan'da yapılacak büyük alt yapı çalışmalarında sorumluluk almaları çok arzu ettiğimiz konulardır."

"BALKANLARDA HUZUR VE İSTİKRAR İÇİN TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ"
Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ise, Türkiye'de bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyleyerek, "Aynı zamanda benim halkımın, Sırbistan vatandaşlarının büyük bir bölümü Türkiye'de yaz tatilini geçiriyor, bu yaz ben de tatilimi Türkiye'de geçirdim. Türkiye ile var olan ilişkilerimiz bizim yönetimimizle başlamadı, benden önceki Cumhurbaşkanı ile bu sıcak ilişkiler başlatıldı" diye konuştu.
Geçen yıl seçimleri kazandıktan sonra bazı reformlara karar verdiklerini söyleyen Nikoliç, "Ama değiştirmeyeceğimiz tek bir unsur vardı, hatta değiştirmediğimiz gibi daha da geliştirmeye çalıştığımız olan konu, samimi olarak söylüyorum; Türkiye ile olan ilişkilerdi" dedi.
Türklerin Osmanlı İmparatorluğu ile yüzyıllar boyunca Balkanlar'da bulunduğunu söyleyen Nikoliç, Türklerle Sırpların zaman zaman birbirine karşı da savaştığını hatırlatarak, "Ama savaş denildiği zaman cesaretimizle ülkeler olarak, halk olarak, kendi ülkesi için kanının son damlasına kadar vermeye hazır olduğu için burada da ortak noktamız var. Ama şimdi sırada ne var. Şimdi sırada enerjimizi son damlasına kadar, işbirliğine, diyaloğa ve dostluğa yöneltmek var" şeklinde konuştu.
İki ülke arasındaki dostluktan daha güzel bir ekonomik işbirliği çıkarsa daha da mutlu olacağını ifade eden Nikoliç, "Sırbistan Türk yatırımcıyı her zaman memnuniyetle karşılamaya hazırdır. Balkanlarda huzur ve istikrar için ne gerekiyorsa Türkiye ile işbirliğine hazırız" diye konuştu.
(TB-ÖZ-Y)

04.02.2013 16:28:07 TSI

Editör: Wan Haber