Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, büyüme rakamlarındaki düşüş ve piyasalardaki daralmaya rağmen Gaziantep'in 2012 yılında ihracatta kaydettiği artışın memnuniyet verici olduğunu söyledi.
GTO Başkanı Aslan, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan 2012 yılı ihracat rakamlarıyla ilgili yaptığı değerlendirmelerde, Gaziantep'in 2012 yılında ihracatını geçtiğimiz yıla oranla yüzde 19,3 oranında arttırdığına dikkat çekerek, "Bu artış, Gaziantep'in yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen üretim ve ticarette aldığı mesafenin yanında yeni pazarlara açılma konusundaki kabiliyetinin de göstergesidir. Avrupa'daki ekonomik kriz ve dünyadaki konjonktürel durum göz önünde bulundurulduğunda, bu artış daha büyük bir anlam kazanıyor" dedi.
Türkiye'nin büyüme rakamlarında yaşanan düşüş ve piyasalardaki daralmaya rağmen Gaziantep'in 2012 yılında ihracatını en fazla arttıran il olmasının gurur verici bir gelişme olduğunu ifade eden Başkan Aslan, şunları söyledi:
"Gaziantep, 2012 yılında Türkiye'nin en fazla ihracat gerçekleştiren 10 ili arasında 6'ncı olurken, geçtiğimiz yıla oranla ihracatını yüzde 19,3 oranında arttırarak ihracatını en fazla yükselten il oldu. 2011 yılında 4 milyar 927 milyon dolar olan ihracatını 2012 yılında 5 milyar 879 milyon 414 bin dolara çıkaran Gaziantep, bu başarısı ile takdir toplamaya ve ülkemizin ekonomik kalkınmasına katkı sunmaya devam etmiştir. Büyüme rakamlarındaki düşüş ve piyasalardaki daralmaya rağmen, firmalarımız bu süreci etkin bir şekilde yönetmeyi başardılar. Piyasalarda yaşanan durgunluğu ihracatla aşma doğrultusunda üstün bir gayret gösterdiler ve bu gayretlerinin meyvelerini kent ve ülke olarak almaya devam ediyoruz. Firmalarımızın, neredeyse dünyanın her ülkesiyle ticaret yaparak bu süreci başarı ile yönetmeleri gurur verici. Firmalarımız, 2011 yılında dünyanın 170 ülkesine ihracat yaparken, 2012 yılında bu sayıyı 192'ye çıkarmış durumdalar. Uzakdoğu, Afrika pazarları, Güney Amerika dahil ihracat yaptığımız pazarlarımızı genişletiyor ve ihracat atağımıza devam ediyoruz. Firmalarımızın markalaşma ve inovasyon konularındaki atakları bu artışın temel nedenlerinden bir tanesi."
GTO Başkanı Aslan, 2013 yılının 2012'ye göre daha iyi olmasını umut ettiklerini ve yeni yılda ihracat hedeflerinin asgari 7 milyar dolar olduğunu dile getirdi. Aslan, 2012 yılında ihracatı 152 milyar dolara yaklaşan Türkiye'nin belirlenen 2013 yılı ihracat hedeflerine ulaşabilmesinin; iç piyasanın canlandırılması, dış pazarlardaki sıkıntıların ortadan kaldırılması ve orta vadede mali disiplini kalıcı hale getirecek yapısal reformların güçlendirilmesiyle mümkün olabileceğini kaydetti. Başkan Aslan, değerlendirmesini şöyle tamamladı: "Gaziantep Ticaret Odası olarak bu sürece katkı sunmak ve firmalarımızın yeni pazarlara açılmalarına öncülük etme noktasında çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz."
(HD-SO-Y)

03.01.2013 17:33:47 TSI

Editör: Wan Haber