Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep'in geçen yıl ihracatta rekorlar kırdığını ve Türkiye'nin büyümesinden daha fazla büyüdüğünü vurgulayarak, "Toplam ihracatımızın yüzde 92,2'sini sanayi ürünleri ihracatı oluşturuyor. Oda olarak ne kadar övünsek, gururlansak yeridir" dedi.
GSO'nun Ocak ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu başkanlığında yapıldı. Toplantıda, Gaziantep ekonomisinin geçen yılki gelişimini değerlendiren GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep'ten geçen yıl yüzde 19,3 oranında artışla 5 milyar 879 milyon dolarlık ihracat yapıldığını anımsattı.
Gaziantep'in geçen yıl en fazla ihracat yapan iller arasında 6'ncı sırada yer aldığını ve en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran il olduğunu belirten Konukoğlu, "2012 yılında ihracat rekorları kırmaya devam ettik. Emeği geçen meclis üyelerimize ve sanayicilere teşekkür ederim. Gaziantep, Türkiye'nin büyümesinden çok daha fazla büyüyor" diye konuştu.
Konukoğlu, kentin ihracatının ithalatını karşılama oranının yüzde 117 olduğuna dikkat çekti. AB ülkelerine ihracat düşüşlerinin devam ettiğini, diğer taraftan gerek Arap yarım küresine, gerekse Afrika ülkelerine ihracatlarının önemli derecede arttığını ifade eden Konukoğlu, toplam ihracatın yüzde 92,2'sini sanayi ürünlerinin oluşturduğunu söyledi.
"Oda olarak ne kadar övünsek, gururlansak yeridir" diyen Konukoğlu, Gaziantep'in 1997 yılında 80 ülkeye ihracat yaparken, bu sayının 2012'de 177'ye ulaştığı kaydetti.
Geçen yıl ihracatın Afrika'ya yüzde 54 ve Ortadoğu ülkelerine yüzde 21 arttığını, AB ülkelerine ise yüzde 3 düştüğünü belirten Konukoğlu, "İngiltere, Avusturya ve Danimarka hariç hepsi eksi. Avrupa için 2012 yılı güzel geçmedi, 2013'ün de güzel geçmeyeceği net şekilde ortada. Şunu da gözden kaçırmayalım; AB ihracatımızı bir yıl önce ile karşılaştırınca bizi mutlu etmiyor, ama diğer taraftan 2008, 2009 ve 2010 yılından daha fazla ihracatımız var" değerlendirmesinde bulundu.
Konukoğlu, Gaziantep'in elektrik tüketiminde, bildirge veren iş yeri sayısı ve sigortalı sayısında önemli artışlar yaşandığını da sözlerine ekledi.
(HD-SO-Y)

28.01.2013 13:48:25 TSI

Editör: Wan Haber