Mersin'de Greenpeace gönüllüleri, üzerinde radyasyon işareti olan sembolik nükleer atık varilleri ile Akkuyu Nükleer Santrali'ni protesto ettiler. Varillerle müzik yapan Greenpeace gönüllüleri, Akkuyu NGS Bürosu'nun kapatılmasını isteyerek, hükümeti halkın sesini duymaya çağırdılar.
Nükleer Karşıtı Platform'un (NKP) Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali ile Çamlıbel'deki Akkuyu NGS Nükleer Santral Bilgilendirme Bürosu'nu protesto eylemi, bu hafta renkli görüntülere sahne oldu. Haftalardır süren eylemde bugünkü basın açıklamasını yapan Greenpeace Mersin yerel grup üyeleri, varilli türkülü eylem yaptı. Greenpeace Mersin gönüllüleri ile NKP bileşenleri, her hafta düzenli olarak gerçekleştirilen eylem için öğle saatinde Mersin Büyükşehir Belediyesi önünde toplandı. Gaz maskesi takmış, beyaz giysiler içindeki Greenpeace gönüllüleri nükleer karşıtı pankartlar açarken, bazı çevreciler de tef ve keman çalarak türküler söyledi. Daha sonra yürüyüşe geçen grup, Atatürk Caddesi'ni takiben İnönü Bulvarı'na çıkarak Akkuyu NGS Bilgilendirme Bürosu önüne geldi. Yol boyunca sloganlar atarak nükleer santrali protesto eden grup, bilgilendirme bürosu önünde bir araçtan üzerinde radyasyon işareti olan 4 adet sembolik nükleer atık varili indirdi. Emniyet güçlerinin kısa süreli itirazının ardından varilleri büro önüne yerleştiren eylemciler, ellerindeki sopalarla varilleri çalmaya başladı. "Mersin Çernobil Olmayacak", "Mersin Nükleer İstemiyor", "Gez, Göz, Arpacık, Bu Nükleer Yapmacık" şeklinde sloganlar atan grup, burada da tefler ve keman eşliğinde türküler söyleyerek eylemlerini sürdürdüler.
Uzun süre devam eden varilli eylemin ardından kısa bir açıklama yapan NKP Dönem Sözcüsü Sabahat Aslan, Akkuyu Nükleer Santrali yapıldığı takdirde bu sembolik varillerin yerini nükleer atık dolu varillerin alacağını söyledi.
Greenpeace adına hazırlanan açıklamayı okuyan yerel grup gönüllüsü Cem Kapukaya ise, Rus Rosatom şirketinin Mersin'de kurmak istediği nükleer santral için hazırladığı Çevresel Etki Değerlendirme başvuru dosyasının ne bilim insanlarının ne de devlet kurumlarının onayını aldığını kaydetti. Buna rağmen Mersin'de açılan bilgilendirme ofisinde halkın kandırılmaya çalışıldığını öne süren Kapukaya, "Gerçek şu ki Türkiye, dünya ortalamasından üç kat pahalıya bir nükleer enerji anlaşması yaptı ve buna 15 yıl alım garantisi verdi. Biz bu enerjiyi Çernobil felaketiyle yakından tanıyoruz. Yapılan kamuoyu araştırmalı gösterdi ki, halkın ezici bir çoğunluğu nükleer santral inşaatına karşı. Hükümeti bir an önce halkın sesini duymaya çağırıyoruz" dedi.
Açıklamanın ardından grup eylemi sona erdirdi.
(KYM-AKL-CC-Y)

16.02.2013 15:29:55 TSI

Editör: Wan Haber