Çankırı'da doğuştan görme engelli olan Ceyhun Gülmez (41), 80 bin nüfuslu kentin neredeyse tamamını sesinden tanıyor.
Çankırı Belediyesi İletişim Merkezi'nde çağrı karşılama personeli olarak görev yaptıktan sonra 3 yıl önce emekli olan Gülmez, hafızasında 10 bin numara tutuyor.
Doğuştan görme engelli olduğunu dile getiren Gülmez, Çankırı Belediyesi İletişim Merkezi'nde yaklaşık 20 yıl çağrı karşılama personeli olarak görev yaptığını ve 2010 yılında malulen emekli olduğunu söyledi.
Emeklilik günlerinde iletişim merkezinde görev yapan arkadaşlarına yardım ettiğini dile getiren Gülmez, "Ben Çankırı'ya yeni gelen üniversite öğrencilerini saymazsak, nerdeyse şehrin tamamını sesinden tanırım. Bunun birkaç nedeni var. Benim babamda eskiden burada görev yapmıştı. Onun yanına gelip, giderdim. Sonra Çankırı'nın en kalabalık okullarından olan Çankırı Lisesi'nden mezunum. Bir başka neden ise Çankırı zaten küçük bir il ve ne zaman çarşıya çıksam insanlarla karşılaşıyorum. Her 3 kişiden birisi mutlaka bana selam verir, sohbet ederiz" diye konuştu.
Gözleri görmediği için insanları sesleri ile tanımaya çalıştığını ifade eden Gülmez, "İnsanlarla muhabbet edebilmek için sesleri ayrıştırmaya ve insanları sesleriyle tanımaya başladım. Bu şunun sesi, bu öbürünün sesi derken, zamanla tüm sesler bana tanıdık geldi. Bu özelliğimi birçok kişi artık biliyor, ama bilmeyenler hayretle karşılıyorlar" ifadelerini kullandı.
Gülmez şöyle devam etti; "Ben doğuştan engelliyim ve ömrüm boyunca bu engelle yaşamam gerekiyordu. Bu özelliğim sayesinde engelimin belirli bir kısmını ortadan kaldırıyorum. Yine gözlerim görmüyor, ama en azından kiminle muhatap olduğumu biliyorum"
Yaklaşık 10 bin kişinin numarasını hafızasında tuttuğunu da belirten Gülmez, emeklilik günlerinde, engelli arkadaşları için çeşitli kurslar düzenlediğini ve engelleri ortadan kaldırabilmek için çalıştığını sözlerine ekledi.
Çankırı Belediyesi İletişim Merkezi Sorumlusu Kasım Akçakaya da kendisinin de görme engelli olduğunu belirterek, meslek edinmede Ceyhun Gülmez'in kendisine büyük katkı sağladığını kaydetti.
(MT-BÖ)

18.02.2013 16:53:42 TSI

Editör: Wan Haber