Van'da 8 Kasım'da yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan ve yerlerine kayyum atanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki İpekyolu Belediyesi Eş Başkanları Şehsade Kurt ve Azim Yacan ‘terör örgütü üyeliği’ ve ‘terör örgütü propagandası’ iddiasıyla 4 gündür Van İl Emniyet Müdürlüğü'nde tutuluyordu. Sabah saatlerinde emniyet işlemleri tamamlanan Kurt ve Yacan, Van Adliyesi'ne getirildi.

Savcılık ifadelerinin ardından eş başkanlar tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Eş başkanların 1. Sulh Ceza Sorgu Hakimliğinde ifadeleri alınacak. Mahkeme heyeti ifade sonrası karar verecek.

"MÜCADELEMİZDEN ASLA TAVİZ VERMEYECEĞİZ"

İpekyolu Belediyesi Eş Başkanları Şehzade Kurt ve Azim Yacan, avukatları aracılığıyla bir mesaj gönderdi. Kayyum atamanın hiçbir meşruiyetinin olmadığını ifaden eden eş başkanların mesajı şu şekilde: "Halkımız biz kendimizden çok eminiz. Ne toplumsal sözleşmede ne de anayasal düzende meşru yeri olmayan kayyum rejimini biz de asla meşru görmüyoruz. Görmeyeceğiz de. Bizler demokratik mücadelemizden asla taviz vermeyeceğiz. Bizi sahiplenen bütün kadınları, gençleri ve halkımızı selamlıyoruz."

İpekyolu Belediyesi ile kayyum atanan HDP’li belediye sayısı 16’ya yükseldi. 31 Mart seçimlerinden sonra HDP’nin Van’da kazandığı Büyükşehir Belediyesi ile birlikte toplam 5 Belediyeye kayyum atanmış oldu. Kentte HDP’nin kazandığı 3 belediye de eş başkanının KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbataları verilmemişti. www.evrensel.net

Editör: Wan Haber