Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Suudi Arabistan'da Medine ve bazı bölgelerde gerçekleştirilen terör saldırılarına ilişkin, "Bütün insanlığın bir araya gelerek, bütün ayrılıkları gayrılıkları bir tarafa bırakarak, insanlığı kuşatan ve yüce dinimizi tehdit eden bu cinayet şebekelerinin yapıp ettiklerini ve bunlardan kurtuluş yollarını masaya yatırması gerekiyor." dedi.

Görmez, Suudi Arabistan'da Medine ve bazı bölgelerde terör örgütü DAEŞ tarafından düzenlendiği tahmin edilen saldırılarla ilgili AA muhabirine açıklama yaptı.

Bayram ve bayramdan önceki cuma hutbesinde, "Bugün artık bu cinayet şebekelerinin bizi getirdikleri nokta, sadece canlarımıza kastetmiyorlar, aynı zamanda dinimize kastediyorlar. Tehdit altında olan sadece canlarımız, mallarımız, çocuklarımız değil, tehdit altında olan, yeryüzüne barışı ve rahmeti getiren yüce dinimizdir." dediğini belirten Görmez, şunları kaydetti: 

"Bütün Müslümanlara bir çığlık olarak bunu tekrar ifade ediyorum. Bunu dikkate almamız lazım. Bunun börtü böceğe dokunmanın bile caiz görülmediği Haremeyn bölgesine sıçramaya başlamış olması, Mekke'ye, Medine'ye kadar sıçramış olması, tehlikenin boyutlarını göstermesi bakımından son derece düşündürücü. Bu sadece Müslümanların sorunu değil çünkü bölgeyi çatışma haline getiren küresel güçler bu konuda masum değildir. Dolayısıyla bütün insanlığın bir araya gelerek, bütün ayrılıkları gayrılıkları bir tarafa bırakarak, insanlığı kuşatan ve yüce dinimizi tehdit eden bu cinayet şebekelerinin yapıp ettiklerini ve bunlardan kurtuluş yollarını masaya yatırması gerekiyor."

MÜSLÜMANLAR DAHA FAZLA ÇABA GÖSTERMELİ
Görmez, İslam dünyasının DAEŞ'e karşı ortak tavır alması konusunda, örgütün ortaya çıkışından itibaren girişimlerinin hep olduğunu ve İslam'ın varlığını tehdit eden, başka dünyalarda da nefret ve korku tohumları eken bu hareketlere karşı Müslümanların daha büyük bir çaba göstermesi gerektiğini hep ifade ettiğini vurguladı.

Bayramdan sonra bu çabalarının artarak devam edeceğini anlatan Görmez, İslam dünyasında DAEŞ'e karşı ortak tavır alınıp alınamayacağıyla ilgili, "Akıl nimetine sahip olan her Müslüman, bu konudaki bütün hakikatleri bütün çıplaklığıyla gördüğü için ben bunun, bu çok büyük kötülükten, küresel kötülükten, küresel bir hayrın çıkarılacağına inanıyorum. Müslümanlar bu musibetleri dikkate alarak topyekun bu fitne ortamından çıkış konusunda ortak bir irade göstermeye başlayacaklardır diye umut ediyorum. Bu umudumu diri tutmaya çalışıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

ALİMLER HAKEM ROLÜNÜ KAYBETTİ
Ramazanda da İslam dünyasında kardeş kavgasının devam etmesi konusunda Görmez, "Bugün en acı gerçek, İslam dünyasında alimlerin bu konularda taraftarlara dönüşmeleri, hakem rolünü kaybetmeleri ve bizzat ihtilafın alimler arasında olmasıdır." dedi.

Görmez, "Özellikle alimleri artık küçük meselelerde ihtilaf etmeyi bir kenara bırakarak, yüce dinimizin ve topyekun İslam ümmetinin ciddi bir tehditle karşı karşıya kaldığını göz önünde bulundurarak, akıllarını, kalplerini, düşüncelerini bir noktada birleştirerek bütün bu sorunlara çözüm aramak zorundalar." diye konuştu.

Editör: Wan Haber