Papa 16. Benedikt'in sağlık sorunları sebebiyle görevinden istifa etmesi kararını değerlendiren Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Bazı ülkelerin liderlerine bir şey sorulduğu zaman onlar derler ki 'Biz ülkelerin iç işlerine karışmayız' Biz de başka dini kurumların iç işlerine karışmayız" dedi.
Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde 81 il müftüsünün katılımıyla başlayan 4 gün sürecek İl Müftüleri Toplantısı'nın dünkü açılış programına katılan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bugün Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nu makamında ziyaret etti. Valilik şeref defterini imzaladıktan sonra Vali Balkanlıoğlu'nun makamına geçen Başkan Mehmet Görmez, burada İl Müftüleri Toplantısı hakkında açıklamalarda bulunurken, basın mensuplarının da sorularını yanıtladı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açık bir üniversite gibi çalıştığını ve bütün personelin eğitim seviyesini yükseltmek için büyük bir çaba içerisinde olduklarını kaydeden Görmez, şöyle konuştu: "İnsanımız, çağımız, ülkemiz, gençlerin bilgi ve bilinç düzeyi ile birlikte camiye gelen cemaatin bilgisi değişiyor. Biz, mihrap, minber ve kürsüde görev yapan arkadaşlarımızdan bilgi ve bilinç seviyesini yükseltmek için daima bir çaba içerisindeyiz."
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Görmez, camilerde güvenlik kamerası uygulaması ile ilgili olarak şunları söyledi: "Gönül ister ki Türkiye'nin her tarafı o kadar güvenlikli olsun ki, hiç bir güvenlik kamerasına ihtiyaç olmasın. Aslında biz Müslümanların zaten sağımızda ve solumuzda daima bir güvenlik kamerasının olduğuna inanırız. Hem de her biri bir melek tarafından kaydedilir. Daha sonra ebedi hayata geçtiğimizde de hayatımızda söylediğimiz yaptığımız her şeyi zaten bizlere göstereceklerdir."
Görmez, Papa 16. Benedikt'in istifası ve yeni Papa'nın Türkiye'ye davet edilip edilmeyeceği konusunda kendisine yönlendirilen soruya şöyle karşılık verdi: "Bazı ülkelerin liderlerine bir şey sorulduğu zaman onlar derler ki, 'Biz ülkelerin iç işlerine karışmayız'. Biz de başka dini kurumların iç işlerine karışmayız. Biz din adamlarının beyanlarını esas alırız. Beyan odur ki aşırı yaşlılık ve hastalıktan dolayı görevi bırakacağı yönündedir. Dolayısı ile bu beyanı esas almak durumundayız. Başka bir yorum yapmak istemem doğrusu."
Kamuoyunda atanamayan hafızlar olarak bilinen ve ilkokul mezunu olarak camilerde görev yapmak isteyen hafızlar hakkında da açıklamalarda bulunan Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü: "Atanamayan hafızlardan haberim var. Takip ediyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı'nda tek bir diploma görev almaları için yeterli değil. En azından imam hatip liselerini bitirmeleri gerekiyor. Hatta bizim hedefimiz inşallah millet olarak bunu göreceğiz, her mihrapta görev yapan arkadaşımız 4 yıllık fakülte mezunu olsun istiyoruz. En az mastır ve doktora yapan iki dil bilen arkadaşlar olsun istiyoruz."
Ziyaretin sonunda Başkan Görmez, Vali İrfan Balkanlıoğlu'na kendisini ağırladığı için teşekkür ederek, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlatılan çeşitli kitaplar hediye etti.
(GC-SK-MO-HO-Y)

12.02.2013 17:27:45 TSI

Editör: Wan Haber