GETEM projesi kapsamında görme engelliler için kütüphane, bilgisayar laboratuvarı, sanat ve müzik alanlarında çalışmaların olduğunu söyleyen Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, "Proje kapsamında görme engelli olduğunu bildiren kişiler, internet kütüphanesinden ücretsiz yararlanabilecek" dedi.
Yıldız Teknik Üniversitesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile pilot ilçe belediyelerle yürütülecek "Birlikte Yürüyoruz" projesinin ardından açıklamada bulunan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, "YTÜ Davutpaşa Kampüsü'ne görme engelliler için kütüphane yapacağız" dedi.
Görme Engelliler Eğitim ve Teknoloji Laboratuvarı (GETEM) adı verilen proje için Davutpaşa Kampüsü'nde bulunan kütüphanenin bir katının tahsis edileceğini belirten Rektör Yüksek, görme engellilerin basılı yayınlara ulaşmasını hedefleyen GETEM projesi engelli vatandaşların sosyal hayata eğitim bilinciyle kazandırılacağına dikkat çekti. Eğitim uygulamalarında başarı için nitelikli yayınların ulaşılabilir olmasının önemine işaret eden Yüksek, üniversitelerin asli görevlerinden birinin de, toplumun sosyal yaşantı kalitesinin artırılması ve geliştirilmesi için projeler üretmek olduğunu söyledi.

"SANAT VE MÜZİĞE ÖNCELİK VERİLECEK"
YTÜ Davutpaşa Kampüsü'nde kurulacak bilgisayar laboratuvarı ve hazırlanacak internet sitesiyle görme engellilerin basılı kaynaklara ulaşması sağlanacak.
Türkiye'de müzik alanında görme engellilerin yararlanabileceği herhangi bir kütüphane veya merkez bulunmadığını da kaydeden Yüksek, "İnternet sitesine yüklenecek kaynaklarda öncelik sanat ve müzik alanında yayınlanmış kitaplara verilecek. Bu açıdan bakıldığında da proje Türkiye'de bir ilk olacak" dedi.

"ENGELLİLER ÜCRETSİZ YARARLANACAK"
GETEM projesinin YTÜ Kalite ve Verimlilik Kulübü tarafından geliştirildiğini aktaran Rektör Yüksek, engellilerin sosyal hayattaki yeri konusunda farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti. Bilgisayar laboratuvarında bilgisayarlar dışında görme engellilerin bilişim araçlarına ulaşımı kolaylaştıracak aletler ve programların bulunacağını söyleyen Yüksek, görme engelli olduğunu bildiren kişiler internet kütüphanesinden ücretsiz yararlanabileceklerinin müjdesini verdi.

"YEREL YÖNETİMLER DESTEK VERECEK"
Proje kapsamında verilecek hizmetler, ihtiyaç sahiplerine üniversiteler ve yerel yönetimlerin eliyle ulaştırılacağını da kaydeden Yüksek, "YTÜ Kalite ve Verimlilik Kulübü kütüphane giderlerinin sağlanması için Esenler Belediyesi'ne sponsorluk için ilerleyen günlerde başvuracak. Bu sayede bir sosyal sorumluluk projesi olan GETEM'e yerel yönetimler de dahil edilmiş olacak" ifadelerini kullandı.
Şu an YTÜ Müzik ve Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Koray Sazlı sorumluluğunda yürütülen Kütüphane işletmesi, proje tamamlandıktan sonra kontrol ve denetimi daha rahat yapılabilmesi için Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğünün bünyesine dahil edilecek.

"TOHUM TOPRAĞA, ENGELLİ TOPLUMA EMANETTİR"
Eğitimin her türlü engeli aşacağını söyleyen Rektör Yüksek, bu projede verilecek eğitimlerin yanı sıra, engellilere dair her konunun destek ve takipçisi olduklarını söyleyen İsmail Yüksek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Üniversitemiz idarecileri, hocaları ve öğrencileri olarak bu kampanyanın her aşamasında her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha dile getirmek isterim. Ülkemizde yaklaşık 8 Milyon engelli vatandaşımıza olan ilgisizlik küçümsenemez. Engelli vatandaşlarımızı günlük yaşantının içine çekmeli, birlikte yaşamayı birlikte yürümeyi başarmalıyız. Bu kampanyanın organize edeceği konferans, canlı eğitim, yarışma, tiyatro, dijital dergi ve yaz kampları ile ülkemiz genelinde ciddi bir bilinç oluşturacağına samimiyetle inanıyorum. Bir düşünürün, 'Tohum Toprağa, Engelli Topluma Emanetir' söylemi gereği bu konuda karanlığa bürünmek yerine, bir ışık da biz yakmalıyız."
(RFK-GS-Y)

19.02.2013 13:30:20 TSI

Editör: Wan Haber