Devasa gemi için Bursa-İstanbul karayolu kontrollü olarak trafiğe kapatılırken, gece yarısı saat 03.00’te yola çıkan gemi saat 11.00 sıralarında Orhangazi’ye bağlı Gemiç Mahallesi altına ulaştı.
Türkiye’de karadan taşınan en hacimli yolcu gemisi Akşemseddin’in nakli başlatıldı. Nakil için hazırlanan özel araçla gece saat 03.00’te Gemlik’ten hareket eden geminin taşınması sırasında Bursa Yalova karayolunda trafik akışı kontrollü sağlandı. Geminin naklinde yaklaşık 100 kişi görev aldı. İznik Gölü’ne getirilmek üzere SPMT adı verilen hidrolik modüler dorseye yüklenen gemi gece saat 03.00’de Gemlik’ten hareket etti. 155 yolcu kapasiteli, 8,5 metre yükseklik, 7,5 metre genişlik ve 30 metre uzunluğundaki geminin taşınması sırasında Büyükşehir Belediyesi, Orhangazi Belediyesi, polis, asker, UEDAŞ ve taşıma firmasından yaklaşık 100 personel görev aldı.


ÖĞLEDEN SONRA İZNİK GÖLÜ’NE ULAŞACAK
Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BUDO tarafından işletilecek olan ve Orhangazi ile İznik arasında yolcu taşımacılığı yapacak olan Akşemsettin isimli geminin Gemlik’ten Orhangazi’ye taşınması ise Türkiye’de bir ilk oldu. Kara yolu ile bu büyüklükte bir gemi ilk kez karadan bir ilçeden ilçeye taşındı.


SAATTE 10 KİLOMETRE HIZLA GÖTÜRÜLDÜ
Geminin taşınması için bir vinç firması tarafından hazırlanan özel araç saatte maksimum 10 kilometre hızla yol aldı. 10 günlük ön hazırlık çalışmasının yapıldığı Gemlik Körfezi’nden araca yüklenen gemiyi taşıyan araç toplamda 96 lastikli ve 12 akstan oluşuyor. Geminin sabaha karşı Gemlik körfezinden ana yola ulaşmasından sonra ise ilginç görüntüler oluştu. Ana yola çıktıktan sonra trafik ekipleri Bursa-Yalova karayolunu trafiğe kapatırken, uzun araç kuyruklarının oluşması ile Gemiyi taşıyan araç zaman zaman yol kenarına geçerek uzayan araç trafiğine yol verdi.


8 SAATTE 12 KİLOMETRE
Akşemsettin isimli gemiyi taşıyan araç saat 11.00 sıralarında Orhangazi’ye bağlı Gemiç Mahallesi altına ulaştı. Gemi bu güzergahtan devam edip, İznik Gölü Orhangazi sahiline ulaştırılacak. Gemi burada yapılacak küçük bir törenle suya indirilecek. 

Editör: Wan Haber