Google'nin üzerinde çalıştığı bu projenin adı Internet Ballons yani Türkçe açıklaması ile İnternet Balonları. Peki İnternet Balonu Nedir ? Ne İşe yarar ? İnternet balonlarını günlük hayatta kullanabilir miyiz ? İnternet balonları yararlı olacak mı ?

 

Dünya teknolojisinin açık ara Lider Devi Google, Project Loon ismindeki dev projenin, insansız sıcak hava ile uçan balonlarla Wi-Fi yani kablosuz ağ bağlantısı dağıtmayı amaçlıyor. 15 metre genişliğe sahip ve alışveriş için günlük hayatta kullandığımız torbalardan 3 kat daha kalın polietilen maddesinden yapılan bu balonların her birine Linux veri tabanlı mini bir computer yerleştiriliyor. Bu bilgisayarların üzerinde Wi-Fi bileşenleri ve antenleri, GPS, sıcaklık sensörü de dahil olmak üzere bir çok çeşitli hareket sensörleri de yer alıyor.

 

internet-sorunan-internet-balonu-cozumu-devrim-niteligi-tasiyor.jpg

 

The Guardian'ın yapmış olduğu habere göre, Google Avustralya'nın Telstra isimli telekomünikasyon operatörüyle birlikte testlere başlama aşamasına kadar geldi. Alınan bilgilere göre, Avustralya'nın Queensland bölgesine 20 tane internet balonu salınacak. Aralık ayında yapılacak olan bu teste, her biri yaklaşık olarak 20 km'ye kadar bir alana sinyal gönderebilme kapasitesi olan balonlar başarılı olursa Avustralya'nın değişik bölgelerinde kullanılmaya başlanacak.

 

İnternet balonları denir akla sorunlar gelmez mi ? İnternet balonlarının şu an itibariyle en büyük sorunu rüzgar ve olumsuz hava koşulları. Rüzgarlar nedeniyle balonları yer değiştirmesi sorununu ele alan şirket bu yönde çalışmalar yapmaya ağırlık verecek gibi görünüyor. Çünkü herhangi bir rüzgar durumunda, Balonlar yer değiştirecek olursa bulunduğu bölge internetsiz kalacak.

 

Bu teknolojinin Türkiye'ye ne zaman geleceği ise büyük bir merak konusu.

Editör: Wan Haber