Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan tarafından hayata geçirilen Gönül Elçileri Projesi tanıtım toplantısında koruyucu aile olmanın şartları ve kolaylıkları anlatıldı.
Gönül Elçisi Tanıtım Toplantısı'nın açılış konuşmasını yapan Burdur Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bayram Keskin, "Yurt ve yuva gibi toplu bakım mekanlarında yetişen çocuklarda özgüven ve kişilik gelişimlerine olumsuz etkilerinden dolayı gelişmiş ülkelerde terk edilmiştir. Ülkemizde de terk edilmektedir. 2014 yılı sonunda ülkemizde toplu bakım kalmayacaktır. Çocuk Evi dediğimiz 4-6 kişilik evlerde ya da sevgi evi dediğimiz 12 kişilik evlerde bakılacaktır ya da koruyucu ailelerde bakılacaktır. Mevcut yurtlarımızda ihtiyaca göre ya da suç mağduru çocuklarımızın rehabilite edildiği topluma kazandırıldığı rehabilitasyon merkezlerine dönüştürülecektir. Çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımı bir süre sağlanamayan çocukların ücretli ya da gönüllü statüde çocuk bakımı yapan uygun aile ya da kişilere koruyucu aile diyoruz. 2 Eylül 1997'de imzalanan Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde çocuğa öncelikle kendi ailesi yanında, bu mümkün olmadığı takdirde aile ortamı içinde yaşamını sürdürmesi ve gelişmesi hakkında özel bir önem verilmiştir" dedi.
Çocukların yeterli sevgi alabildikleri, gereksinimlerinin düzenli karşılandığı, sıcak aile ortamında yetiştirildiklerinde sağlıklı bireyler olabildikleri bilimsel bir gerçek olduğunu kaydeden Keskin, "Koruyucu Aile yanına yerleştirilebilen, tehlikeli ortamlardan uzak tutulan her çocuk sorumluluğu paylaşan herkesin sevinci büyük başarısı olacaktır. Çocuk için en uygun ortam olan öz ailesi ya da ona en yakın olan aile ortamı olduğundan koruyucu aile çalışmaları önem arz etmektedir. Bu nedenle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından toplumda gönüllülük kavramına yönelik farkındalığın geliştirilmesi ve gönüllü çalışmaların yaygınlaştırılması amacıyla Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde gerçekleştirilen Gönül Elçileri Tanıtım Toplantısı Ankara'da yapılmıştır. Şimdi de ilimizde halkımızı bilgilendirmek için harekete geçtik. Bakanlığımız herkesi Koruyucu Aile olmaya davet etti" diye konuştu.
Koruyucu Aile olma şartları ve Koruyucu Ailelere sağlanan kolaylıklardan bahseden Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sosyal Çalışmacı Hatice Girgin şöyle konuştu:
"Çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süre olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan hissettikleri sorumluluğu gösterebilen uygun aile yada kişilere Koruyucu Aile denir. Koruyucu Aile Hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşların öz ailesi bulunan, öz ailesinde bir süre içinde bakılamayan, çeşitli nedenlerle evlat edindirilme şansını tümüyle yitirmiş olan, kız ya da erkek, sağlıklı ya da engelli, tek ya da kardeş olup durumunun koruyucu aile yanına yerleştirilmeye uygun olduğu sosyal çalışmacı tarafından belirlenen çocuklardır. Öz ailelerinden izin alınması gerekmeksizin uygun kuruluşlara ya da koruyucu aileler yanına yerleştirilebilmektedirler. Koruyucu aile olmak isteyenlerin, TC vatandaşı olması ve Türkiye'de sürekli ikamet etmesi, 25-65 yaş aralığında olması, en az ilkokul mezunu olması, düzenli gelire sahip olması gerekir. Başvuru evliler eşiyle birlikte, bekar tek olarak, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne başvurabilirler. Başvurusu kabul edilenler hakkında Sosyal İnceleme yapılır. Koruyucu Aile yanına en fazla 3 çocuk yerleştirilebilir. Koruyucu Aile yanına yerleştirilen çocuk, bakanın özelliklerine göre belirlenen aralıklarla düzenli olarak sosyal çalışmacılarla izlenmektedir. Özel zorluk ve ihtiyaçları bulunan ya da engelli çocuklar için aylık bakım ücreti yüzde 50 artırılarak uygulanır. Giyim yardımı senede iki kez (ŞubatAğustos) ayında (1 Kat) eğitim yardımı, senede bir kez (Eylül) ayında (2 kat) verilir. Koruyucu Ailelerin, koruyucu ailenin yükümlülüklerine yerine getirmemesi, çocukla koruyucu aile arasındaki uyumsuzluğun yapılan mesleki çalışmalara rağmen giderilememesi, koruyucu ailenin çocuğa istenilen şekilde bakmadığının belirlenmesi, koruyucu aileye yerleştirilme nedeninin ortanda kalkması, koruyucu ailenin herhangi bir nedenle koruyucu aile olmaktan vazgeçmesi durumlarında hızlanacak sosyal inceleme raporu ile ailenin koruyucu aile sözleşmesi iptal edilerek çocuk aileden geri alınmaktadır"
Sosyal Çalıştırıcı Hatice Girgin, Burdur'da sadece 1 adet Koruyucu Aile olduğunu, Burdurluların 0-6 yaş aralığında çocuk istediğini sözlerine ekledi.
SÖZKONUSU BİZİM EVLATLARIMIZ
Vatandaşları Koruyucu Aile olmaya davet eden Burdur Valisi Nurettin Yılmaz ise, "Söz konusu olan bizim evladımızdır. Başkasının değil, bizim evladımız olduğunu düşündüğümüz çocuklarımıza bakarken, bu çocuklarımızı da gözden uzak tutmamamız gerekiyor. Sıkıntılı evliliklerin sonucunda veya bir şekilde ailesi kendisine bakamayan veya aile büyükleri vefat eden evlatlarımıza biz sahip çıkıyoruz. Bugüne kadar sahip çıktık, bugünden sonra da sahip çıkacağız.Kendi evlatlarımızdan ayırmıyoruz. Kendi evladımızın yattığı yataktan daha iyisine onların yatmasını istiyoruz. Derdimiz budur. Bu konuda kurumumuz, müdürlerimiz her zaman hizmetinizdedir. Taleplerinizi, önerilerinizi almaya hazırız. Gönüllülük esasına dayalıdır, zorla kimseye bir şey yaptıramayız. Mümkün olduğu kadar bu konunun üzerinde durmamız gerekiyor, konunun ilimizde herkesin öncülüğü olmasını istiyorum. İlimizdeki verilere göre sayılara baktığımızda, ilimizde bu konunun fazla sorun olacağını da düşünmüyoruz. Halkımız duyarlı, bu duyarlılığı bir kademe öteye getirmek istiyorum" şeklinde konuştu.
Burdur Nurcihan Velicangil Kültür ve Konferans Salonu'nda yapılan toplantıya Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, İl Jandarma Komutanı Yavuz Özfidan, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, Vali Yardımcıları Bahir Altunkaya, Hamdullah Suphi Özgödek, Bülent Uygur,kaymakamlar, daire müdürleri ve STK temsilcileri katıldı.
(HG-SK-Y)

08.01.2013 15:59:46 TSI

Editör: Wan Haber