Görkemli bir törenle uzaya fırlatılan Göktürk-2 ilk görüntüleri geçti. Henüz kanatları tam açılmayan ve test çalışmalarına devam eden Göktürk-2, Beşparmak Dağları'ndaki KKTC Bayrağı ile Dubai'nin ünlü Palmiye Adası'nın görüntülerini net bir şekilde çekerek merkeze ulaştırdı.
10 gün önce düzenlenen görkemli bir törenle Çin'den uzaya fırlatılan Göktürk-2, sorunsuz bir şekilde ilk görüntülerini merkeze ulaştırdı. Göktürk-2'nin çektiği fotoğraflarda,Başbakan Erdoğan'ın daha önce açıkladığı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki(KKTC) Beşparmak Dağları üzerinde yer alan KKTC Bayrağı da yer alıyor. Ayrıca Dubai'deki ünlü Palmiye Adası'nın fotoğrafları da Göktürk-2 tarafından net bir şekilde çekilerek Türkiye'ye gönderildi.
KIŞ MEVSİMİ DOLAYISIYLA SADECE ANTALYA'NIN GÖRÜNTÜSÜ ÇEKİLEBİLDİ
Göktürk-2 Bağdat ve Yeni Delhi'nin görüntülerini de sorunsuz bir şekilde çekerken, Türkiye'de ise kış ayları yaşanmasından dolayı sadece güneşli olan Antalya'nın görüntüsünü çekebildi. Göktürk-2 dünyanın pek çok yerinden de deneme çekimleri yaparken, test çalışmalarının sürmesinden ve kanatlarının ise henüz tam olarak açılmamasından dolayı kış mevsimini yaşayan Türkiye'den yeteri kadar görüntü elde edilemedi.
GÜNDE 4 DEFA TÜRKİYE'NİN ÜZERİNDEN GEÇİYOR
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise, Göktürk-2 uydusunun 10 gün önce net görüntüler göndermeye başladığını söyleyerek, "Göktürk-2 uydusu ise dünyanın her yerinden görüntü alma imkanına sahip olan bir uydu. Günde 4 defa Türkiye üzerinden geçiyor ve bu geçişler sırasında da Türkiye'nin her yerinden görüntü alma imkanına sahip olabiliyoruz. Günde 4 defa Türkiye üzerinden geçiş yaptığında uyduyla irtibat kurmak ve uyduyu yönlendirerek Türkiye'nin değişik yerlerinden görüntü alma imkanına sahibiz" dedi.
Ergün, ayrıca Göktürk-2'nin çözünürlüğünün 2.5 metre olduğunu, yeryüzünde 2.5 metre boyutlarındaki bir cismi net olarak görüntüleme imkanına sahip olunduğunu ifade ederek, görüntülerden ise ağırlıklı olarak Hava Kuvvetleri'nin istifade edeceğini kaydetti.
(AT-ÖK-Y)

08.01.2013 12:49:03 TSI

Editör: Wan Haber