Mersin'in Erdemli ilçesinde düzenlenen mesleki bilgilendirme toplantısında konuşan Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Dursun Göktaş, e-haciz uygulaması için, "Bu acımasız bir uygulama" dedi.
Sorular üzerine e-haciz ile ilgili bilgiler veren Göktaş, "Elektronik ortamda işlemler arttıkça, beyannameler, bildirimler, hepsini biz mali müşavirlerin sırtına bindiriyorlar. Bizim bürolar Vergi Dairesi oldu, Sosyal Güvenlik Kurumu oldu. Bu kadar yoğunluk var, bir bakıyoruz bir de e-haciz uygulaması var. Muhasebecileri ve mali müşavirlere de yapılıyor, tüccara, esnafa da yapılıyor. Bu acımasız bir uygulama" diye konuştu.
Konuyu örnekler vererek özetleyen Göktaş, "Örneğin bir tüccarsınız, yarın bir çekiniz var, paranız yok, gittiniz sağdan soldan borç para buldunuz. Hesabınıza yatırdınız, yarın çekinizin karşılığı olsun diye. Fakat gece maliye uyumuyor. Eğer vergi borcunuz var ise e-haciz suretiyle o bankadaki mevduat hesabınızdan parayı alıyor. Öte yandan sizin çek alacaklınız da gidiyor bankaya, bakıyor ki hesapta para yok, karşılıksız çıkıyor. Banka sizi arıyor sizde 'ben yatırdım' diyorsunuz ama gece paralar uçmuş oluyor. Kara listeye de girilirse, bu tüccar nasıl iş yapabilecek? Nereden kredi alabilecek?" dedi.
Uygulamanın kayıt dışına yol açacağını da dile getiren Göktaş, "Tabi dolayısıyla insanları kayıt dışına itiyorsunuz. O insanlar ne yapacak, bankaya parayı yatırmadan el altından, kayıt dışı ödemeye yönelecek. Bu uygulamalar yapılabilir ama son çare olarak yapılmalı. Uyaracaksın, haksız uygulamaları da ortadan kaldıracaksın" şeklinde konuştu.
Daha önce bir arkadaşının da parasının e-haciz ile alındığını anlatan Göktaş şunları kaydetti:
"Arkadaşımın şirketinin parası hesabından alındı. Araştırınca borcun ilgili şirketle uzaktan yakından ilgisinin olmadığı ortaya çıktı. Daha da araştırınca olayın vergi numarasının yanlış yazımından kaynaklandığı ortaya çıktı. Evet borç başka bir şirketin borcuymuş. O paranın geri alınması için 1 ay uğraşıldı. Hesaptan para 'püf' diye alınıyor, geri verilmesi 1 ay sürüyor. Gecikme zammı da verilmiyor. Burada esnaf, tüccar, serbest meslek erbapları mağdur ediliyor."
Başkan Göktaş ve SMMMO Erdemli Temsilcisi Haşim Gazi Hız toplantıda güncel konulardaki soruları da cevaplandırdı.
(OKİ-Y)

25.12.2012 15:27:29 TSI

Editör: Wan Haber