Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Türkiye Cumhuriyeti'nin AK Parti iktidarına kadar ödediği toplam faizin 80 milyar TL iken, bu rakamın mevcut iktidar döneminde yılda 50 milyar TL'ye ulaştığını savunarak, "Buradan soruyorum; Madem dış borcumuz kalmadı. Yılda 50 milyar TL faizi nereye ödüyoruz? " dedi. Günaydın, hükümetin Adana'da soruşturma gerekçesiyle belediye başkanını görevden uzaklaştırdığını ancak, aynı kapsamdaki AK Partili belidiye başkanlarının koltuğunda oturduğunu savunarak "Eğer Adana'da ortaya konulan işlerin yanlış olduğuna inanıyorsa Adanalı yurttaşımız bunun hesabını 2014 Martı'nda sormalıdır" dedi.
CHP Adana İl binasında basın toplantısı düzenleyen Günaydın, "Daha 15 gün evvel yine Adana'daydım, bir kaç gün içerisinde genel başkan yardımcımız sayın Bülent Tezcan bir dizi ziyarette bulundu. 26 Aralık'ta da bir miting düzenleyeceğiz. Bütün bu süreç CHP'nin Adana'ya verdiği önemi gösteriyor. Adana Türkiye için hem kültürel olarak hem de üretim olarak çok önemli bir merkez" diye konuştu.
Türkiye'de tarımın en temel merkezinin Çukurova olduğu konusunda hiç kimsenin bir kuşkusu olmadığını kaydeden Günaydın, "Yine Adana sanayinin tohumlarının atıldığı bir merkez olduğu konusunda hiç kuşkumuz yok. Fakat bugün Adana bir başka şampiyonlukla anılıyor. Adana şu anda en çok işsizin olduğu vilayet. Tarım kapasitesinin sanayi kapasitesinin bu kadar yüksek olduğu bir ilde nasıl oluyor da bir üretim rekoru kırmak gerekirken tam tersine üretimin gerilediğine ticaretin durma noktasına geldiğine ve işsizliğin arttığına ilişkin bir sohbeti yürütüyoruz" şeklinde konuştu.
Gökhan Günaydın, "Başbakan 'İMF'ye 23 milyar dolar borcumuz vardı, ödedik. Artık İMF'ye borcumuz kalmadı. İMF'ye borç verebiliriz' diyor. Benim sorum şu; Türkiye'nin eğer borcu kalmamışsa yılda 50 milyara faizi nereye ödüyor? Yine bir rakam vereyim. Türkiye Cumhuriyeti'nin AKP'ye kadar ödediği bütün faiz 80 milyar TL'dir. AKP döneminde iç ve dış borca karşılık ödenen faiz parası 550 milyar lirayı geçmiştir. Yılda 50 milyar lira faiz parası ödemek demek yılda 52 hafta olduğuna göre, hafta başına 1 milyar TL eski parayla 1 katrilyon lira memleketin faiz ödemesi anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

"VERİLEN SÖZLERİNE RAĞMEN ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ KALDIRILMADI"
Türkiye'de verginin dolaylı vergiler ile asgari ücretten toplananlara dayandığını savunan Günaydın, bu konuda hükümetin verdiği sözlerdi bir türlü yerine getirmediğini vurgulayarak şunları söyledi:
"Biz anayasada her ne kadar kazanandan adil bir şekilde vergi alınır diyorsak da Türkiye'nin vergi yapısının dolaylı vergilere ve asgari ücretten alınan vergilere dayandığını biliyoruz. Verilen bütün sözlere rağmen asgari ücretten verginin kaldırılması sözü yerine getirilmemiştir. Bu memlekette ekonominin yarısı da kayıt dışıdır. Herkesin iktisatçı olmaya gereği yoktur zaten böyle bir şey mümkünde değildir. Ancak şuan bilmeliyiz ki işsizlik rakamlarında OECD skalasına göre yüzde 33 ile Türkiye dünyanın liderlerinden birisidir. Zaten bunu etrafınıza baktığımızdan da görmüyor muyuz. Bütün bunları çok iyi tahlil etmemiz ve Türkiye uçuyor kaçıyor masallarından öte bu gerçekleri görmemiz gerekiyor"
Son zamanlarda Cumhuriyet Halk Partisi'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı milletvekili olamazken, CHP'nin de desteği ile mecliste çıkartılan bir yasayla ve ara seçimler sonrasında TBMM'ne taşımakla eleştirildiğini ifade eden Günaydın, "Şunu çok açıklıkla ifade etmek istiyorum, bu doğru bir tanıdır. Bir daha olsa aynı şeyi yaparız. Eğer bir siyasal parti seçimlerden birinci çıkmışsa onun liderinin meclis dışında kalması demokrasi ile açıklanabilir bir durum değildir ve tarihsel kökeninden bu yana demokrasiyi içselleştirmiş olan CHP'nin bu çerçevede bir tutum alması doğrudur. Bu anlayışla iktidara gelen AKP'nin 10 yıl içerisinde Türkiye içerisinde yarattığı hukuksuzluk, hem genelde hem özelde çok detaylı bir şekilde konuşulabilir" şeklinde konuştu.

"SORUŞTURMA KAPSAMINDAKİ İKTİDAR PARTİLİ BELEDİYE BAŞKANLARI GÖREVİNİ SÜRDÜRÜYOR"
Günaydın, Türkiye'de soruşturma sırasında veya soruşturma sonrasında görevden el çektirilmiş çok sayıda belediye başkanı olduğuna dikkat çekerek, "Aynı sürece muhatap olan iktidar partisinin belediye başkanlarının görevini sürdürdüğünü görüyoruz. Buna karşı birinci yol hukuki yollardan mücadeleyi yürütebilmek ikici yol ise hesabını siyasal yoldan sorabilmektir. Eğer Adana'da ortaya konulan işlerin yanlış olduğuna inanıyorsa Adanalı yurttaşımız bunun hesabını 2014 Martı'nda sormalıdır" dedi.
Gökhan Günaydın, bir gazetecinin MİT mensuplarına çıkartılan yasaya ilişkin sorusunu; "Bu Türkiye için gösterge niteliğindeki tartışma alanlarından bir tanesidir. Hiçbir makam ve mevki kimseyi soruşturmadan soyutlamamalıdır tutmamalıdır. Bugün Türkiye'de genel kurmay başkanları yargılanıp içeri alındılar mı? MİT mensuplarını savcı ifadeye çağırdı. Başbakan 'Hakan Fidan'ı ifadeye çağırmak beni ifadeye çağırmaktır demek' diyor ve derhal bir yasa çıkartarak MİT mensuplarını koruma altına aldılar. Yürütülmeye çalışılan sorgulamadan MİT mensuplarını kurtarmak için ivedilikle ve somut biçimde onları tarih eden bir yasa çıkartılmıştır. Bu yasanın anayasa mahkemesince yasaya aykırı bulunmaması ve CHP'nin başvurusunun reddedilmesi olsa olsa anayasa mahkemesinin bugün içinde bulunduğu durumu göstermesi açısından anlamlıdır. Hukukun en genel ilkeleri ihlal edilmektedir ve anayasa mahkemesi bunda hukuka aykırı bir durum görmemelidir" diye cevapladı.
Basın toplantısının ardından partililerle görüşen Günaydın, daha sonra Çukurova 6. Kitap Fuarı'nda "Yerel Yönetimler ve Demokrasi" konulu toplantıda konuşma yapacak.
(ERN-AKL-Y)

19.01.2013 12:55:27 TSI

Editör: Wan Haber