Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Liv Com ödüllerinin rüşvet karşılığında alındığı iddialarını cevap vererek, "CHP'ye yağ çekeceğiz diye gazetecilik onurunu satmayın. İftira atmak hoş bir olay değil, iftira atarak aldığımız ödülleri karalayacağınıza CHP'li belediyeler neden ödül alamıyor, niye kabiliyetsizler bunu araştırın" dedi.
Gökçek, rüşvet karşılığı ödül aldığı iddialarına basın toplantısıyla cevap verdi. "Avrupa'da seyahatteydim, bazı gazetelerde, 'sponsor parayı basıyor, Melih ödülü kapıyor' tarzında utanmadan, son derece ilkesiz, çapsız bir yazı çıktı. Yazıda 5 tane ayrı yalan, 5 tane ayrı iftira var. Biz bu ödülü para vererek almışız, sponsorluk yaparak almışız" diyerek basın toplantısına başlayan Gökçek, çıkan haberlerde iddia edilenleri belgeleri ile yanıtladı.
LivCom isimli kuruluşun sahibi alan Alan Smith'e bir yazı gönderdiklerini ve çıkan haberleri paylaştıklarını söyleyen Gökçek, Alan Smith'den gelen mektubu okudu. Alan Smith'in mektubunda "Ödüllerin LivCom'a finansal destek sağlayan kentlere verildiğine dair yorum tamamen asılsızdır. Katılımcı hiçbir kent LivCom'a herhangi bir ödeme yapmamaktadır. Ödüllere kayıt olmakta tamamen ücretsizdir" şeklinde yazdığını ifade eden Gökçek, "Haberi yapan gazete resmen yalan söylüyor, iftira atıyor, insan utanır. CHP'li milletvekilinin gazetesi iftira atıyor, yalan söylüyor" ifadesini kullandı.
Haberden; 'ödül veren uyanık İngiliz vatandaşı cebini doldurma karşılığında az gelişmiş ülkelerin, az gelişmiş siyasetçilerine prestij sağlayacak malzeme üretiyor, belediyenin sponsorları parayı basıyor, başkan ödülü kapıyor, medyada yiyor' şeklinde bir paragraf okuyan Gökçek, aksine delillerin ortaya konulunca haberin yapanların rezil olduğunun ortaya çıktığını söyledi. LivCom'un sahibi Alan Smith'in yazısının ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Müşavirinin sözlerinin çarpıtıldığına dikkat çeken Gökçek, "Bir parça gazetecilik onuru olur insanda" diye konuştu.
Gökçek, yaşananların nedenini şu şekilde açıkladı:
"Seçim yaklaşıyor, CHP'lilerin derdi 'biz Melih Gökçek'i nasıl karalarız' dertleri bu. Daha yeni başladı, Bismillah, bundan sonra daha ne iftiralar duyacaksınız."
Konu ile ilgili haberlerin CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat'ın sahibi olduğu gazetede çıktığını söyleyen Gökçek, "CHP'liler olarak hep beraber bana böyle tezgah yapmak zorunda mısınız? Elinize, yüzünüze bulaştırıyorsunuz yaptığınız işleri, yaparken dikkatli olun biraz" dedi.
CHP'lilere tavsiyelerde bulunan Gökçek, şunları söyledi:
"Siyasi düşmanlığınız gözünüzü karartmasın. Amacınıza iftira atarak, pislik atmayı kendinize görev edinmeyin. 'CHP'ye yağ çekeceğiz', 'patronumuza yaranacağız' diye gazetecilik onurunu satmayın. İftira atmak hoş bir olay değil, iftira atarak benim aldığım ödülleri karalayacağınıza CHP'li belediyeler neden ödül alamıyor, niye kabiliyetsizler bunu araştırın. Kendilerine bazı sorularım var; bu ödüller size niye bu kadar batıyor, prensip olarak iftira atmak şerefsizlik midir? Bir gazeteci olarak bu konuda ne düşünüyorsunuz, size birisi iftira atsa tavrınız ne olur? Gazetenin sahibi CHP'li milletvekili olduğuna göre bu CHP'nin genel anlamda bana karşı hazırladığı bir tezgah mıdır? Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu tezgahı bana yapmanız için size bir CHP'li milletvekili olarak, gazete olarak bir talimatı olmuş mudur? Bu iftira konusunda onurlu davranıp özür dileyecek misiniz, yoksa ömrünüzün sonuna kadar alnınıza yapışan iftiracı damgasını taşımayı onur mu sayacaksınız?"
Ankara'nın aldığı ödüllerin tesadüfü olmadığını söyleyen Gökçek, "Bizi karalamak için iftira atmanıza gerek yok. Böyle bir haber yapmak maalesef ilkesizlik, omurgasızlık, çapsızlıktır ve insanın alnını müfteri sıfatı otomatikman oturur. Bu gazetelerde maalesef böyle bir duruma düşmüştür. Ben avukatıma talimat verdim, bütün internet sitelerine yazı yazdı, yazıyı derhal kaldırmaları, aksi taktirde kendileri hakkında ceza davası açacağımızı belirttik. Hepsine dava açıyoruz. Hem ceza davası açıyoruz hem de tazminat davası açıyoruz. Hem de basın konseyine şikayet etmeyi düşünüyoruz. Umarız ki, bir parça onurlu davranıp özür dilerler. İddiası olan mutlaka iddiasını kanıtlamak zorunda. Bizim para verdiğimizi, sponsor olduğumuzu, jürinin belli olmadığını, katılan ülkelerin geri kalmış ülkeler olduğunu kanıtlamak zorunda. Bunları ispatlamadığı sürece müfteri damgasını alınlarına yemek durumundalar" ifadelerini kullandı.
Durdu Özbolat'ı mercek altına aldığını açıklayan Gökçek, "Şuandan itibaren Durdu Özbolat'ı özel mercek altına alıyorum. Bana iftira atandan hesap sormak boynumun borcu olsun. Bakalım merceğin altından önümüzdeki günlerde neler çıkabilecek" dedi.

SÖZLÜ TARTIŞMA
Gökçek'in konuşmasını tamamlamasından sonra basın toplantısına haberin çıktığı gazete adına katıldığını söyleyerek söz alan Necdet Saraç, "Bizim gazete olarak sizin hakaretlerinizden dolayı sizi mahkemeye vereceğimiz kesin. Gazetenin imtiyaz sahibinin Durdu Özbolat olması bizim için onur vericidir. Gazetenin sola ve sosyal demokrasiye yakın durması bizi rahatsız etmiyor. Evet, iftira atmak şerefsizliktir, kim iftira atıyorsa o şerefsizdir. Gazetecilik yapmak soru sormayı sorgulamayı zorunlu kılar, bizde bunu yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Bu kurum ile yapılan söyleşinin tümü bugünden itibaren internet sayfasında yayınlanacaktır, Alan Smith size söylediklerinin tersini bize söylemiştir" diye konuştu.
Başkan Gökçek'in, "Bizim bu adamlara para verdiğimize dair bir belge var mı?" şeklindeki sorusuna "Hayır bir belge yok" şeklinde cevap veren Necdet Saraç ile Başkan Gökçek arasında sözlü tartışma yaşandı. Saraç'ın "Adam Smith'i Ankara'da misafir ettiniz mi?" şeklindeki sorusuna Gökçek, "Ankara'ya geldi ve gezdi. Yaklaşık 2 yıl önce. Alan Smith jüri üyesi değil, bu organizasyonu yapan kişi" ifadelerini kullandı.
Başkan Gökçek, konuşmasını dinlemeden salondan çıkan Saraç'a, "Cevabı almayı bile beklemiyorsunuz" dedi.
(DY-ÖZ-Y)

06.02.2013 15:51:49 TSI

Editör: Wan Haber