BALIKESİR - Balıkesir ve Çanakkale illerini kapsayan Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), bu yıl çıkacağı yeni mali destek programlarını açıkladı. Bu yıl 16 milyon lira bütçeli olan üçüncü destek programı, "Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi", "Turizmde Rekabetçiliğin Arttırılması" ve "Sosyal Kalkınma" başlıklarını kapsıyor.

GMKA'nın Balıkesir hizmet binasında düzenlenen yönetim kurulu toplantısında Çanakkale Valisi ve GMKA Yönetim Kurulu Başkanı Güngör Azim Tuna, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Belediye Başkanı İsmail Ok, İl Genel Meclisi Başkanı Ramazan Bahçevan, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz ve GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan da hazır bulundu. Üçüncü destek programını, Vali Tuna kamuoyuna duyurdu. Tuna, son başvuru tarihini ise 15 Şubat 2013 Salı saat 17.00 olarak açıkladı. GMKA'nın güzel projelere destek sağladığını belirterek, "Artık ajans, iki ilde de bilinir hale geldi. Verdiği desteklerle bölgemize ciddi katkıları olduğunu düşünüyorum. Daha güçlü bir TR22 Güney Marmara Bölgesi için Balıkesir Valimiz'le birlikte bu başlangıcı yapalım." dedi.

Destek programlarının başlangıcının yapılmasından sonra toplantı, olağan yönetim kurulu gündemiyle devam etti. Yeni mali destek programının bilgilendirme toplantılarının, 5 ve 7 Aralık 2012 tarihlerinde yapılacağı bildirildi. İlk toplantı, Çanakkale Ticaret Borsası'nda, ikincisi Balıkesir'de düzenlenecek.

GMKA Yönetim Kurulu Başkanı Güngör Azim Tuna, tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi için 6 milyon lira destek verileceğini söyledi. Destek programlarında en büyük bütçenin bu alana ayrıldığını belirten Tuna, "Güney Marmara Bölgesi'nde faaliyet gösteren tarıma dayalı sanayi işletmelerinin ve kuruluşların bölgesel, ulusal ve uluslararası rekabet edebilirliklerinin arttırılmasına ve çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlamak amacıyla 6 milyon lira bütçe ayrıldı. Programa başvuracak projelere asgari 50 bin, azami 450 bin lira destek sağlanacak." şeklinde konuştu.

GMKA'nın açıkladığı program kapsamında bir başka ana destek başlığı ise turizmde rekabetçiliğin arttırılması oldu. Bu programın amacı, Balıkesir ve Çanakkale bölgesine gelen turistlerin ortalama konaklama sürelerinin ve turizmden elde edilen gelirin arttırılarak, bölgenin turizm potansiyelinin harekete geçirilmesine katkı sağlamak olarak belirlendi. Toplam 5 milyon lira bütçeye sahip destek programından kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve KOBİ'ler yararlanabilecek. Ajansın açıkladığı üçüncü destek programı ise Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı oldu. Kamu kurumları, üniversiteler, kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarının yararlanabildiği programın amacı, toplumun bütün kesimlerinin yaşam kalitesinin ve refah düzeyinin yükseltilmesi olarak açıklandı. Toplam 5 milyon lira bütçeye sahip bu programda destek asgari 50 bin, azami destek 250 bin lira olarak belirlendi. CİHAN

Editör: Wan Haber