Rıdvan Can

Pera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Global Yatırım Holding'in Van’a yatırım sevdası 6 yıl aradan sonra AVM olarak gerçekleşiyor. 

Belediye garajı arsasını 2008 yılında 16 milyon 30 bin TL’ye satın alan, açılan dava üzerine yapacağı yatırımı askıya alan firma mahkemeyi kazanması üzerine Hacıbekir Kışla Yolu Şerefiye Mahallesi, Kınalı Sokak mevkiinde bulunan, pafta 81, ada 1475 ve parsel 16'da kayıtlı,  satın aldığı 16 bin 611 metrekarelik arsa üzerine alışveriş merkezinin inşaatı için çalışmalara başladı.

 AVM inşaatının yükseleceği belediye garajı arsasının etrafını tolere çekerek kapatan Global Yatırım Holding AVM inşaat alanı girişine inşaat ile ilgili bilgilerin yer aldığı pano asıldı.  Global Yatırım Holding yetkilileri ulusal ve yerel basın temsilcilerinin katılımıyla 26. Haziran 2014 günü Van’da düzenleyecekleri basın toplantısında yakında temeli atılacak AVM ile ilgili geniş açıklamalarda bulunacaklar. 

2008 yılında Van Belediyesi'ne ait kent merkezindeki belediye garajını belediyeden satın alan Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, 2010 yılında 5 kişilik heyetle Van’a gelerek AVM ve otel yatırımı ile ilgili inceleme ve görüşmelerde bulunmuş, Van'da 150 milyon dolar yatırımla 2 bin kişinin istihdam edileceği, 5 yıldızlı otel ve alışveriş merkezi yapmayı düşündüklerini ifade etmişti.

Ancak daha  sonra Van Belediyesi'ne ait garajın içinde bulunduğu arsanın satışının iptali için açılan davada, yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Bunun üzerine itirazları inceleyen Van 1'nci İdare Mahkemesi, 07.07.2010 tarihinde aldığı 2010/1110 sayılı kararıyla, Van Belediye Meclisi kararıyla Mehmet Kutman'a satılan garajın içinde bulunduğu 16 bin 611 metrekare arsanın, 6 bin metrekaresinin imar planında yeşil alan olarak gözükmesine rağmen, taşınmazın diğer kısmıyla birleştirilerek satılmasının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle satışının durdurulmasına karar vermişti.  Kararı inceleyen Danıştay Global Yatırım Holding lehine karar vererek davayı kesin hükme bağlamıştı.

Global Yatırım Holding’in Van’da yapacağı AVM bünyesinde ünlü markaların özellikle İran’dan gelen müşterilere ürün satmak için firmadan yer talebinde bulundukları öğrenildi. Firma AVM’nin kaba inşaatını yıl içerisinde bitirmeyi, 2015 yılı içinde de hizmete açmayı hedefliyor. Pera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Global Yatırım Holding'in bu taşınmaz üzerinde yapmayı planladığı alışveriş merkezi projesi için 150 milyon dolar yatırım öngörüyor.

Liman devi Pera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Global Yatırım Holding’in yurt içinde ve yurt dışında liman, madencilik,  enerji, konut, doğalgaz, gayrimenkul,  AVM, kentsel dönüşüm, finans, hastane, otel yatırımları bulunuyor.

2-066.jpg

Editör: Wan Haber