Türkiye'nin önde gelen girişimcilerinin üye olduğu İstanbul Genç Girişimciler Derneği (İSGİD) 120 bin kişiye istihdam sağlayarak işsizlik sorunun çözümünde önemli bir rol oynuyor.
Türkiye'de girişimciliğin yeterince desteklenmediğini belirten İSGİD Başkanı İnanç Kabadayı, "Türkiye olarak cari açık ve işsizliğe çözüm bulmak istiyorsak girişimciliği daha fazla desteklememiz lazım. Petrolümüz yoksa ekonomimizi global lige taşıyacak girişimcilerimiz olmalı. Eğitim sistemimiz ve vergi oranlarımız girişimciliği destekleyecek şekilde yeniden düzenlenmeli. Girişimciler daha ilk yıllarında vergi yükü altında eziliyor. Başarılı şirketlerin kurulması ve büyümesi için girişimcilere ilk 2 yıl vergi teşviki getirilmeli" diye konuştu.
İSGİD olarak girişimciliği desteklemek ve gençlerin önünü açmak adına projeler geliştirdiklerini ifade eden İnanç Kabadayı, "Üniversiteden mezun olan her genç girişimci olmak istiyor fakat bu hayalini gerçekleştirenlerin sayısı daha kısıtlı kalıyor. Devletin girişimci gençlere vergi avantajı sağlaması gerek. İlk yıl vergiden muaf tutma ve 2. yılda ise düşük vergi oranlarıyla işini büyütme imkanı sağlanmalı. Daha ilkokul çağlarından itibaren eğitim sistemi girişimciliği teşvik eden bir yapıya dönüşmeli. Türkiye olarak bizim cari açığımızın altındaki en büyük sebep petrol ve doğalgaz ithalatı. İthalatımızdaki en büyük kalem de petrol. Madem ki petrolümüz yok bizim Türkiye olarak katma değerli inovatif ürünler üretme noktasında girişimciliği desteklememiz gerek. Ekonomimizin büyümesi ve dünya liginde üst sıralara yükselmek için girişimcilerimiz bize yeter. Eskiden ABD fırsatlar ülkesi olarak anılırdı ama bugün ise Türkiye de fırsatlar ülkesi olarak adlandırılmaya başlandı. Global kriz sonrası tüm dünya bir darboğazda iken Türkiye elde ettiği başarıları girişimcilikle taçlandırmalı" ifadelerini kullandı.
UÇAK VE OTOMOBİL ÜRETECEK GİRİŞİMCİLER YETİŞTİRMELİYİZ
Türkiye'nin dünyada teknolojiyi en çok kullanan ve yakından takip eden ülkelerin arasında yer aldığını belirten İSGİD Başkanı İnanç Kabadayı, "Fakat teknoloji üretme noktasında çok gerilerdeyiz. Bir telefon, otomobil, uçak üretimimizin olmaması çok büyük eksiklik. Bu da girişimciliğin yeterince desteklenmemesinden kaynaklanıyor. Maalesef bizde hala üniversiteyi bitireyim hemen bir devlet kurumuna yada özel sektörde iyi maaşlarla işe başlayayım derdi var. Gençlerimiz aldıkları eğitimi daha uygulamaya sokmadan hemen rahat ve bol maaşlı bir iş istiyor. Girişimciliğin ilk şartı o alanda tecrübe kazanmak her aşamasının çilesini çekmektir. Bu sorunu gidermek için İSGİD olarak üniversitelerde girişimcilik dersleri vermeye başladık. İlk olarak Aydın Üniversitesi ile başladığımız dersleri diğer üniversitelerle yaygınlaştıracağız. Gençlerin iş kurarken veya yeni bir fikri ticarete döktüğü zaman karşılaşacakları sorunları anlatan bir girişimcilik kitabı hazırlıyoruz. Bir taraftan da girişimciliği yurt dışına taşımak adına AB projeleri geliştiriyoruz. 18-30 yaş arası gençleri girişimciliğe hazırlamak adına projeler geliştiriyoruz. Girişimciler için bilişim, perakende, ulaşım, inşaat, tekstil ve imalat sanayinde büyük fırsatlar var. Gençler global düşünerek yurt dışındaki fırsatları kovalayabilmeli" diye konuştu.
(ÖK-ÖK-E)

09.12.2012 14:01:18 TSI

Editör: Wan Haber