Giresun'un Görele İlçe Otogar yanında her Salı günü kurulan semt pazarı alanında define kazısı yapıldı. Ancak kazıda bir şey çıkmadı.
Define işleri ile uğraşan Ali Mumcu, 1982 yılında ilçede bulunan Rum evinin kalıntılarının arasında Osmanlı Dönemi'ne ait sikkelerin bulunduğunu iddia ederek sikkeleri bulmak için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İlçe Milli Emlak ve Görele Kaymakamlığı'ndan kazı için gerekli izni aldı. Arkeolog Abdurahman Demir, başkanlığında yürütülen çalışma kapsamında ilçeye bağlı Kumyalı Pazaryeri'nde iş makinesi defineci Ali Mumcu'nun tarif ettiği alanda kazı çalışmasına başladı. İş makinesinin yaklaşık bir gün süren çalışması sonucu gösterilen alan yaklaşık 5 metre derinliğinde kazıldı. Bu arada ilçelerindeki pazaryerinde define kazısı yapılacağını duyan ilçe halkı pazaryerine akın etti.
İş makinesinin kazı çalışmaları ilçe sakinleri tarafından büyük bir dikkatle takip edildi. Polis ise muhtemel bir olumsuzluğa karşı kazının yapıldığı alanda güvenlik tedbiri aldı. Kazı çalışmasını seyreden yaşlılar, kazı yapılan alanın kumsal olduğunu belirterek o yıllarda bu alanda top oynadıklarını söyledi. Zaman zaman bu tür duyumları aldıklarını belirten ilçe sakinleri dedeleri ve babalarından bu alanda altın gömü bulunduğuna dair herhangi bir duyum almadıklarını kaydetti.
İlçe halkı kazının boşu boşuna yapıldığını ve pazaryerinde herhangi bir definenin çıkmayacağını iddia etti. Yapılan kazının ardından define çıkmayınca açılan çukur tekrar doldurularak kazıya son verildi.
(BÖ-ÖS-Y)

17.01.2013 15:41:42 TSI

Editör: Wan Haber