Giresun Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 'Mantar Türleri Teşhisi ve Envanter Yöntemleri' konulu seminer düzenlendi.
Seminere, Keşap Kaymakamı Dr. Polat Kara, Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün Hizmetleri Daire Başkanı Fuat Şanal, Dış İlişkiler Eğitim ve Araştırma Daire Başkanı Dr. Ahmet İpek, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Zeki Başkent, Araştırma Görevlisi Derya Mumcu Küçüktepe, Doç. Dr. Sibel Silici, Doç Dr. Gökhan Halıcı, Giresun Üniversitesi Akademisyenleri ve Orman Bölge Müdürlüğü personelleri katıldı.
Giresun ilinde yetişen mantar türlerinin yöre ekonomisine kazandırılması açısından önemli bir çalışma yapıldığını belirten Orman Bölge Müdürü Ali Kaya, el değmemiş kaynakların bulunduğunu ve dünyanın buna kayıtsız kalmadığını söyledi.
Kaya, temel amaçlarının orman köylüsüne katkı sağlamak olduğunu kaydederek, "Orman odunsu, otsu bitkileriyle ve son yıllarda sosyal alandaki etkinlikleriyle de içerisinde yaşayan köylüsü, kentlisiyle yaşam bütünüdür. Orman Bölge Müdürlüğümüzün sorumluluk alanları içerisinde tespit edilen alan içerisinde doğal olarak yetişen mantar türlerinin tespiti, envanteri,hangilerinden istifade edilebileceği, ne kadarının yerli ve dünya pazarına kazandırılabileceği yönünde çalışma başlatılmıştır. Temel amacımız ise orman köylüsüne ekonomik katkı sağlanabilmesidir. Bu temel amaç doğrultusunda yapılan incelemelerde 40 çeşit mantar türü tespit edilmiş 2012 yılı çalışmaları tamamlanmıştır" dedi.
Giresun Üniversitesi'nin mantarla ilgili çalışmalara bilimsel destek vermeye devam edeceğini ifade eden Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar ise "Giresun'un son derece markası olacak, ilimizde yetişen mantar türlerinin yakında kıymeti artacaktır.Elimizdeki bu zenginliği hak ettiğimiz şekilde değerlendirememiş olmayı öz eleştiri olarak belirmek istiyorum. Bu alanda yapılacak çalışmayı bilimsel olarak ve yakından desteklemeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Vali Yardımcısı Bekir Ergök, yapılmakta olan çalışmanın orman köylüsüne ve ülkemize özellikle ekonomik alanda önemli katkıları olacağını ifade etti.
(AB-OK-Y)

20.12.2012 15:13:44 TSI

Editör: Wan Haber