Giresun Adası'nda yapılan kazılarda 52 insan iskeleti daha bulundu. Uzmanlar, iskeletlerin adadaki kilisede görev yapan din adamlarına ait olduğunu belirtti.
2011 yılında Giresun Müze Müdürlüğü ve Konya Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile ortaklaşa başlatılan kazılarda içlerinde toplam 72 insan iskeletinin yer aldığı 32 mezar ve çeşitli tarihi kalıntılar bulunmuştu. Kazılara 2012 yılında da devam edildi. Yapılan arkeolojik kazı çalışması sonucunda kuzey mezar şapelinde, su yapısının güneyinde ve kuzeyindeki çalışmalar sonucunda kilisede görev yapan din adamlarına ait 52 adet insan iskeleti daha bulundu. Ayrıca mezar içlerinde Bizans Dönemi'ne ait üç adet çukur sikke, bir adet bronzdan yapılmış sikke, bir adet yüzük ile çeşitli tarihi eserler bulundu.
Vali Dursun Ali Şahin, Doğu Karadeniz'in üzerinde insan yaşayabilen tek adası olan ve tarihte Aretias olarak adlandırılan Giresun Adası'nda yapılan kazıların tarihin aydınlatılmasında büyük önem taşıdığını söyledi. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ilk defa böylesine önemli ve detaylı bir arkeolojik kazı yapıldığını kaydeden Vali Şahin "Çalışmalara batı mekan ve güney şapelde yer alan iskeletlerin çıkarılması için yapı temel seviyesinin alt kotuna inilmiştir. Mezarların tespiti yapılmış, mezarlar hakkında gerekli arkeolojik veriler elde edilip yapılan çalışmalar belgelendirildikten sonra bu bölümler yapının temel seviyesine kadar toprak ile doldurulmuştur. Yapının duvarlarında ise zarar görmüş yerlerin iyileştirilmesi ve eksik bölümlerin tamamlanması için çalışmalar yürütülmüştür. Ayrıca kilisenin yer yer korunabilmiş, kayrak taşlardan oluşturulmuş zeminde de sağlamlaştırma ve tamamlama yapılmıştır. Kazı alanının çevresi ise tel örgü ile çevrilerek kuzey ve güney yönünde iki kapı bırakılmış ve kapılarda kilitlenerek kazı alanı koruma altına alınmıştır" şeklinde konuştu.
(MB-ÖS-Y)

15.01.2013 14:41:11 TSI

Editör: Wan Haber