Bayraktar, yaptığı açıklamada, tüketici fiyat endeksinde yüzde 24,45 ile en fazla ağırlığa sahip olan gıda ve alkolsüz içeceklerde Mart ayı enflasyonunun yüzde 2,10, üç aylık enflasyonun yüzde 7,50, Mart ayı itibarıyla son bir yıllık enflasyonun yüzde 10,012, 12 aylık ortalamalara göre Mart ayı itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 9,99 olduğunu belirtti. Gıda ve alkolsüz içeceklerde özellikle Mart ayı enflasyonunun genel TÜFE enflasyonunun 0,97 puan üzerinde çıktığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:


“Gıda ve alkolsüz içeceklerdeki Mart enflasyonu, yüzde 2,49 artan giyim ve ayakkabı hariç diğer ana harcama gruplarının gerisinde gerçekleşti. Mart ayı enflasyonu konutta yüzde 0,23, ev eşyasında yüzde 0,90, sağlıkta yüzde 0,85, ulaştırmada yüzde 0,88, haberleşmede yüzde 0,27, eğlence ve kültürde yüzde 0,68, eğitimde yüzde 0,19, lokanta ve otellerde yüzde 1,33 ve çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1,20 oldu. Alkollü içecekler ve tütünde Mart ayı enflasyonu ise yüzde 0,02 geriledi.”


Bayraktar, Mart ayında yüzde 1,13 artan TÜFE enflasyonunun Ocak-Mart aylarında yüzde 3,57, Mart ayı itibarıyla son bir yılık dönemde yüzde 8,39, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 7,7 arttığını belirtti.

“TARIM VE GIDADA FİYAT İSTİKRARI İSTİYORUZ”
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, örgütlenme yetersizliği nedeniyle üreticinin tarım ürünlerinde bir türlü istikrarı yakalayamadığını, üründe arz fazlasına göre bazı yıllar ürününü yok pahasına elden çıkarmak zorunda kalırken, ürün azlığı durumunda ise bu kez tüketicinin pahalıya mal almak zorunda kaldığını vurguladı. Her iki durumda da ürünü elinden çıkaran üreticinin kar etmediğini belirten Bayraktar, “Üreticiden tüketiciye ürün makul şekilde ulaştırılmalıdır. Tarım ve gıdada fiyat istikrarı istiyoruz. Bu da üreticinin örgütlenmesinden geçmektedir. Üretici örgütlenirse hem üretici hem de tüketici kazanır” dedi. 

Editör: Wan Haber