Tekirdağ'da nitrat kirliliğine bağlı parametre ölçümleri mobil araçla yapılmaya başlanıldı.
Nitrat Yönetmeliği gereğince Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan mevcut su kalitesi izleme ağını desteklemek üzere 20 adet mobil laboratuarlar ölçümlere başladı. Bakanlık tarafından 1 adet mobil laboratuvar da Edirne İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne tahsis edildi. Edirne'ye tahsis edilen araç Tekirdağ ve Kırklareli'nde de ölçüm yapacak.
Tekirdağ'da belirlenen 21 yerüstü ve 4 yeraltı olmak üzere toplamda 25 adet su numunesi alma istasyonundan her ayın 3'üncü haftası numuneler alınıp, Edirne İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne tahsisli mobil laboratuar sayesinde nitrat, toplam fosfat ve fosfor kimyasal parametrelerinin analizlerini yapılmaya başlanacak. Analiz sonuçlarının bakanlığın bilgi sistemine girişi yapılacak.
Araç içerisinde ayrıca su ve toprakta bulanıklık, tuzluluk, alüminyum, amonyum, brom, su sertliği, klor, krom, bakır, flor, demir, magnezyum, nikel, gibi analizlerin yapılabileceği kaydedildi. Mobil laboratuarın içindeki 20'ye yakın ekipmana ilaveten dizüstü bilgisayar, yazıcı, jeneratör, buzdolabı gibi cihazlarla donatıldığı aktarıldı. Mobil laboratuvarın su analizlerinin yanı sarı, bazı organik toprak kirliliği parametrelerini analiz edecek kapasiteye sahip olduğu bildirildi.

11.02.2013 12:41:40 TSI

Editör: Wan Haber