Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, "Her konuda olduğu gibi AB fonlarından faydalanma konusunda da bayanlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Puanlama yaparken bayan girişimcilerin puanına 20 puan ilave ediyoruz" dedi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Ankara İl Koordinatörlüğü'nün tanıtım toplantısı, Sheraton Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, TKDK Ankara İl Koordinatörü Yunus Bayram ile çok sayıda tarım sektörü çalışanı katıldı.
Toplantısının açılış konuşmasını yapan Arzu, Türkiye'nin tarımsal alanda 5 milyar dolar ihracat yapan bir ülke olduğunu belirtti. Dünyada tarımsal olarak kendi kendine yeten ülke olmadığını söyleyen Arzu, "Önemli olan yapmış olduğunuz ihracatın ithalattan daha fazla olması ve tarımsal gayri safi hasıladaki büyüklüğümüzü 2002 yılında 23 milyar dolardan aldık, bugün 63 milyar dolara getirdik" dedi.
Türkiye'de tarım alanında son dönemde ciddi çalışmalar yapıldığını anlatan Arzu, Türkiye'nin tarımsal işletmelerinin fiziki büyüklüklerinin gelişmiş ülkelerdekinden çok küçük olduğunu söyledi. Türkiye'de tarım arazilerinin Miras Hukuku yönünden gittikçe küçüldüğüne dikkat çeken Arzu, özellikle tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmemesi ve arazi toplulaştırılmasına yönelik düzenleme yapıldığını hatırlattı. Arzu, Türkiye'de 2007 yılına kadar toplam 450 bin dönüm arazinin toplulaştırıldığını ancak AK Parti hükümeti döneminde yılda 1 milyon dönüm arazinin toplulaştırılmasıyla ilgili bir karar alındığını kaydetti. 4 yıldır bu kararın uygulandığını belirten Arzu, bu süre içerisinde 3 milyon dönümün üzerinde arazi toplulaştırma çalışmanın tamamlandığını bildirdi.
Arzu, Türkiye'nin 2023 yılında tarım sektörüne yönelik hedeflerine işaret ederek, bu kapsamda TKDK'nın proje desteklerinin büyük önem taşıdığını söyledi. Tarımsal ve kırsal desteklemelerin Türkiye'de daha önce 20 ilde uygulandığını hatırlatan Arzu, "Şimdi 22 il daha desteklemeden faydalanacak konuma geldi. 42 ilde bu tür destekler artarak devam edecek. AB fonlarından faydalanma konusunda da her konuda olduğu gibi burada da bayanlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Puanlama yaparken bayan girişimcilerin puanına 20 puan ilave ediyoruz. Yine genç girişimcileri destekliyoruz. Gençlere hibe oranında yüzde 5 fazla hibe sağlıyoruz. Bu çok önemli bir fırsat. AB fonlarının ülkemizin tarımına kazandırılması konusunda hep beraber büyük bir çaba sarf etmemiz lazım. Bu projenin hayata geçirilmesinde hepimizin aktif bir şekilde çalışması lazım" ifadelerini kullandı.
Projeye "başkasının, özel sektörün projesi" şeklinde, endişe içerisinde bakılmaması gerektiğini vurgulayan Arzu, "Bu özel sektörün değil bizim ülkemizin projesidir. Onun için il ve ilçelerde çalışan Bakanlık çalışanlarının bu hassasiyeti göstermesi lazım" dedi.

"15 ŞUBAT-15 MART TARİHLERİNDE PROJE KABULÜNE BAŞLAYACAĞIZ"
TKDK Ankara İl Koordinatörü Yunus Bayram ise, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Yatırımları Hibe Programı (IPARD) kapsamında 15 Şubat-15 Mart 2013 tarihleri arasında proje kabulüne başlayacaklarını bildirdi.
TKDK'ya bağlı bulunan personelin yaklaşık 10 ay eğitim aldığını anlatan Bayram, Yozgat, Çorum, Afyonkarahisar, Sivas ve Konya gibi uygulama koordinatörlüklerinin bulunduğu illerde uygulamaya dönük saha çalışmalarının yapıldığını belirtti. Bayram, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan TKDK'nın, Türkiye Cumhuriyeti adına IPARD Projeleri için dokuzuncu başvuru ilanına çıktığını dile getirerek, bu çağrı kapsamında Ankara'da da proje başvurusu yapılabileceğini söyledi.
Koordinatörlük olarak Ankara'nın çeşitli ilçelerinde, ilgili kurum kuruluşlara yönelik tanıtım ve bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Bayram, söz konusu toplantılarda hem TKDK'nın tanıtıldığını hem de yararlanılacak destekler konusunda bilgilendirme yapıldığını anlattı. Bayram, Ankara Valiliği ve doğrudan ortak çalışma alanlarına giren kuruluşlarla işbirliği yaptıklarını ifade etti.
Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in toplantıya yoğun programı nedeniyle katılamadığı öğrenildi.
(SU-ÖZ-Y)

29.01.2013 16:00:14 TSI

Editör: Wan Haber